Karpervissen op Lac de Villedon | Betaalwater Frankrijk

Het 40 hectare grote betaalwater Lac de Villedon ligt centraal in Frankrijk, op zo'n 800 km rijden van Breda.

Het schitterende meer, dat voorheen als viskwekerij werd gebruikt, is in handen van een Nederlandse eigenaar.


Wij kwamen via een Frans karpertijdschrift terecht bij Lac de Villedon, dat veelzeggend omschreven wordt als 'un privé au paradis'.

De schitterende natuur en de enorme rust doen vergeten dat het om een betaalwater gaat, aldus de auteur van het artikel, waarin wordt beschreven hoe de Nederlandse eigenaar (Paul) zeven jaar geleden terechtkwam bij het voorheen als viskwekerij gebruikte meer.

Destijds bedroeg het gemiddelde gewicht van de duizenden karpers nog zo'n 4,5 kg, vandaag de dag ligt dit minstens 10 kg hoger.


Karpervissen in Frankrijk locaties weergeven op een grotere kaart

Het water wordt elke twee jaar afgevist, waarbij er kleine karpers worden verwijderd om verder te kunnen groeien in een nabijgelegen water.

De diepte van het water varieert van 1 meter tot maximaal 3 meter diep en in totaal zijn er 20 stekken beschikbaar, die niet vooraf gereserveerd kunnen worden. Het meer biedt voldoende ruimte met een lengte van 2 km en een breedte van 200 meter.

BESTAND
Volgens het artikel weegt de grootste schubkarper op Villedon momenteel bijna 20 kg en zwemmen er vooral veel grote spiegelkarpers rond. Deze zijn soms moeilijk te vangen vanwege de overvloed aan natuurlijk voedsel in het water.

Interessant is dat er tijdens de laatste 'vidange' (afvissing meer) een tiental grote karpers opdoken die sindsdien nog steeds niet gevangen zijn met de hengel.

Op de website van Lac de Villedon (www.lac-de-villedon.com)lezen we dat de grootste karpers meer dan 25 kg wegen.

INFORMATIE EN BOEKEN
Een groot voordeel van Lac de Villedon is dat de eigenaar Nederlands is en dat er bovendien een zeer duidelijke en prima bijgewerkte website in het Nederlands is.

Voorheen kon er alleen gereserveerd worden via The Carp Specialist, maar nu kan dat ook rechtstreeks via de website van Villedon. Een week vissen kost €300 per persoon en er kan tegen betaling gebruik gemaakt worden van een villa, die op aanvraag verhuurd wordt inclusief bed & breakfast. Ook worden er flinke kortingen gehanteerd voor de maanden januari, februari, maart, juni en november.

Voor veel meer informatie over Lac de Villedon verwijzen wij u naar de website.