$400.000 betaald voor enorme tonijn in Japan

Het is weliswaar geen karpernieuws maar zeker het vermelden waard: In Japan is een recordbedrag van bijna 400.000 dollar betaald voor één blauwvintonijn.

Nooit eerder werd zoveel geld neergeteld voor het uiterst zeldzame exemplaar van 754 pond.

Vorige week woensdag vond deze bizarre verkoop plaats in Japan, waar nog altijd grof geld wordt neergeteld voor de met uitsterven bedreidgde blauwvintonijn.

Door overbevissing worden er steeds minder vaak grote blauwvintonijnen gevangen, en het desbetreffende exemplaar van liefst 754 pond is dan ook een grote uitzondering. Het is op zich al opmerkelijk genoeg dat deze vis de afgelopen jaren wist te ontsnappen aan de vele visservloten.

DUURSTE VIS OOIT
Helaas zal deze monstervis nu ook op de borden van waarschijnlijk zeer veel Japanners belanden. Op de vismarkt van Tsukiji, s' werelds grootste, werd ongeveer $396.000 betaald voor de tonijn, wat omgerekend neerkomt op $530 per pond.

Daarmee gaat het om de duurste tonijn ooit verkocht. Het vorige record stond namelijk op $240.000 en dateert uit 2001 (uiteraard ook in Japan) toen er overigens nog veel meer grote vissen werden gevangen.

Elk jaar wordt er grof geld betaald voor de grootste tonijn tijdens de eerste veiling van het jaar. Net als vorig jaar werd de tonijn gekocht door twee eigenaren van luxe sushi restaurants in Tokyo en Hong Kong, waar een blauwvintonijn tot $24 per stukje sushi kost.

De tonijn werd gevangen voor de kust van Noord-Japan en behoorde tot de 538 tonijnen die vanuit de hele wereld naar Japan verscheept waren voor de eerste veiling van het jaar.

Japanners zijn goed voor liefst 80% van de jaarlijkse consumptie van blauwvintonijn, een ernstig bedreigde vissoort.

GROOTSTE TONIJN
Alhoewel zeer groot is de vangst van de blauwvintonijn bij lange na geen nieuw record. Dat staat namelijk al sinds 1979 op het onwaarschijnlijke gewicht van 1496 lbs, ofwel ruim 678 kg!

Deze monstervis werd ruim dertig jaar geleden met een hengel gevangen voor de kust van Nova Scotia (Canada).