Franse karper Neptune is één van de acht wereldrecords

Eerder schreven we hier al over de vangst van het nieuwe wereldrecord karper op een Frans openbaar water.

Voor de Fransen is deze spiegel, met de bijnaam Neptune, één van 8 wereldrecords.

Zoals beloofd een update van de vangst van Neptune, goed voor een nieuw wereldrecord op een openbaar water met een gewicht van 38,2 kg.


Eind september werd bekend dat er op een Frans openbaar water een spiegel was gevangen van 38,2 kg, goed voor een nieuw Frans record én een nieuw record op een openbaar water.

Het oude Franse record karper stond al sinds 1981 op 37 kg.

De Fransen spreken van een zeer verrassende vangst aangezien Neptune, zoals de karper door de Franse karpervisser Laurent Panelli werd genoemd na zijn vangst, al jaren niet was gevangen.

VIJF JAAR VAN DE RADAR
Neptune werd voor het laatst gevangen in 2005 op respectievelijk 26 kg, 27 kg en 29,6 kg. De laatste die deze vis ving was Frank Rouchouze, die eind vorig jaar nog de bekendste karper van St. Cassien, Bernadette, wist te vangen.

De verrassing was dan ook groot toen Neptune halverwege juni 2010 werd gevangen op een nieuw recordgewicht. Alhoewel de exacte locatie niet bekend wordt gemaakt, weten we wel dat het over een groot openbaar water van meer dan 50 hectare gaat in het Franse departement de Gard, dat bekend staat om zijn vele grote karpers.

In het Franse tijdschrift Média Carpe doet Panelli zijn verhaal. Al gelijk begint zijn sessie (met vismaat Geert Ooms?) zeer goed met drie runs in minder dan twee uur tijd, die onder meer een spiegel van 16,4 kg oplevert.

Op een gegeven moment vraagt Panelli's vismakker, die net terug is nadat hij een karper van 11 kg uit de boot heeft geland, om even op zijn net te letten. Daarin zit de monsterlijk grote Neptune, die het schepnet uitpuilde. Toen bleek dat de vis bijna 40 kg woog konden de karpervissers hun ogen niet geloven: met 38,2 kg een nieuw wereldrecord karper.


Op dat moment besluit Panelli om de karper te dopen tot 'Neptune'. Hoe goed de vangsten op het onbekende water zijn blijkt wel uit het feit dat na de recordvangst onder meer nog twee karpers van 22,8 kg en 24 kg worden gevangen.

ACHT WERELDRECORDS KARPER
Média Carpe, dat duidelijk geen voorstander is van karpervissen op betaalwateren, komt met een interessant betoog waarin voorgesteld wordt om de wereldrecords karper onder te verdelen in verschillende categoriën.

Karperrecords van betaalwateren als Les Graviers en Rainbow Lake tellen niet volgens veel vissers, aangezien het om een ongezonde situatie gaat waarin vissen het hele jaar door vetgemest worden in een veel te klein water.

Volgens het Franse karpertijdschrift moeten de verschillen tussen de verschillende vangst- en leefomstandigheden gerespecteerd worden als het gaat om records. Daarbij maakt men duidelijk verschil tussen een groot openbaar water en een betaalwater van 10 hectare, waarbij wel opgemerkt wordt dat het vangen van een record op een privé water soms moeilijker kan zijn dan op een openbaar water. Vandaar dus het respecteren.

Het voorstel is om meerdere records te hanteren. De moeilijkheid daarbij is dat sommige betaalwateren wel gewoon wilde karpers bevatten. Als voorbeeld wordt het Roemeense Raduta Lake genoemd, dat in privé handen is maar waar wel wilde karpers rondzwemmen, net als sommige betaalwateren die in verbinding staan met openbaar water.

PER CATEGORIE
Daarom wordt voorgesteld om een overzicht te maken van de karperrecords op basis van bepaalde watercategoriën, dus zonder verschil te maken tussen openbaar- en betaalwater.

1. Water van minder dan 10 hectare (de meeste betaalwateren)

2. Water van 10-49 hectare (een klein aantal van de grootste betaalwateren, en verder openbare meren en zandafgravingen)

3. Water van 50-499 hectare (de meeste grote meren, vooral stuwmeren)

4. Water van 500-2999 hectare (de zeer grote meren)

5. Water van meer dan 3000 hectare (de monsters, natuurlijke meren en zeer grote stuwmeren)

6. Rivieren

7. Kanalen

8. Hoofdrivieren (stromingen ofwel fleuves)

Bij elke van de bovenstaande categoriën zou volgens de Fransen een apart record horen. Volgens Média Carpe kan iedere karpervisser zijn eigen categorie bepalen en op recordjacht gaan. De redactie benadrukt dat dit zeker niet de waarde van de wereldrecords van Rainbow Lake en Les Graviers verminderd, maar dat het wel betekent dat deze vangsten slechts een deel van de records zullen zijn.

Inmiddels is er een balletje opgegooid bij redacties van karperbladen uit andere landen ten aanzien van het voorstel van meerdere records, waarbij ook de lezers opgeroepen wordt hun mening te geven.

Als het aan Média Carpe ligt is Neptune met 38,2 kg momenteel het nieuwe wereldrecord in de categorie 50-499 hectare.

Wij houden op karpervissenfrankrijk nog The Scar van Les Graviers aan als absoluut wereldrecord (zie rechtsbovenaan).

Laat hieronder een reactie achter en geef je mening over het bovenstaande!