Tijd voor een nieuw Nederlands record karper

Het regende de afgelopen jaren aan nieuwe karperrecords in Europa.

Dit jaar nog werd het wereldrecord karper al weer twee keer aangescherpt.

Het Nederlands record karper staat al weer tien jaar op 69lb 3oz.

De voorbije jaren is het hard gegaan, vooral dankzij het grote aantal betaalwateren in met name Frankrijk, waar de karpers steeds groter worden dankzij ideale 'leefomstandigheden'.

In 2010 was het eerst het nog Rainbow Lake waar het wereldrecord werd aangescherpt tot 94lb, gevolgd door Les Graviers in juni met de vangst van The Scar op 99lb.

Onderstaand een overzicht van nieuwe wereldrecords in 2010:

- januari: Rainbow Lake 94lb
- mei: Duitsland 87lb 3oz (schubkarper)
- juni: Les Graviers 99lb
- juni: Les Teillatts 88lb 2oz (schubkarper)

Daar komt dan nog bij het wereldrecord karper gevangen op een openbaar water wat onlangs werd gevangen op 38,2 kg (ruim 84lb).

BUITENLANDSE RECORDS
Terwijl in het buitenland het ene na het andere record sneuvelde, bleef Nederland de voorbije jaren achter.

In België (2009), Oostenrijk (2007), Croatië (2009), Engeland (2008), Duitsland (2010), Hongarije (2008), Schotland (2009), Spanje (2008) en Italië (2006) werden de karperrecord de afgelopen vijf jaar verbeterd.

Het Nederlandse record (zie foto) daarentegen staat al sinds 23 oktober 2000 op naam van Joop Butselaar, die op de Nieuwkoopse Plassen een enorme schubkarper van 69lb 3oz (31,4 kg) ving.


Destijds was deze karper goed voor een nieuw Benelux-record. Inmiddels is dit record al lang weer verbroken. Zo werden er in België in 2009 nog een spiegelkarper van 82lb gevangen, gevolgd door een schubkarper van 82lb 5oz niet veel later.


Karpervissen in Frankrijk locaties weergeven op een grotere kaart

De grote vraag blijft wanneer en vooral ook óf er ooit nog eens een nieuw Nederlandse record gevangen zal worden. De karper van de Nieuwkoopse plassen (zie plattegrond hierboven) verbrak keer op keer 'zijn' eigen record, en was met afstand veel zwaarder dan alle andere records op dat moment.

Net als in Engeland blijft het gewicht van de karpervangsten in Nederland over het algemeen flink achter bij toplanden als Frankrijk en sinds de laatste jaren ook België en Duitsland.

Het is dan ook uitkijken naar een nieuwe melding van een recordkarper in Nederland. Laten we hopen dat dit niet te lang op zich zal laten wachten...