Karpervissen op Lac Thuro | Betaalwater Frankrijk

Fisherman Holidays heeft er een nieuw Frans karperwater bij: Lac Thuro, gelegen ten zuiden van Parijs, op zo'n 30 km van de stad Bourges.

Het 49 hectare grote water ligt op een domein van 3700 hectare en is de afgelopen 25 jaar niet bevist.


Lac Thuro staat voor een indrukwekkende 49 Ha water op een nog indrukwekkender domein van maar liefst 3700 Ha groot. Dat is 37 miljoen vierkante meter! Joël, de huidige uitbater, mocht dit exclusieve water 3 jaar alleen bevissen.

Hij ving zulke mooie zware vissen dat hij het idee kreeg om de eigenaar te overtuigen dit water open te mogen stellen voor karpervissers. Thuro is 25 jaar onbevist gebleven en heeft volgens Fisherman Holidays alles om binnenkort een nieuw topwater te worden.

Het domein ligt op een kleine 30 km van de stad Bourges, 2,5 uur ten zuiden van Parijs. Het is een oude grindafgraving en de diepte varieert tussen 1,5 en 4 meter. Er zijn verschillende geulen en plateaus maar er zijn geen obstakels in het water.

De bodem bestaat uit grind met een laagje slib dat veel natuurlijk voedsel herbergt. Je hebt er geen last van dwergmeerval, maar moet wel rekening houden met zoetwaterkreeftjes.

Er is slechts één toegangsweg tot het terrein, en die wordt zowel ‘s nachts als overdag afgesloten. De rust is er absoluut.

STEKKEN
Dit prachtige domein telt niet meer dan 15 stekken, waarvan er slechts 14 verhuurd worden. In totaal worden maar 18 vissers tegelijkertijd toegelaten (enkel stekken 4, 5, 8 en 11, 12, 13 en 14 kunnen met 2 vissers bezet worden).


U hebt dus genoeg plaats. De stekken zijn allemaal met de auto bereikbaar, en de auto mag ook gewoon op de stek blijven. Geen gezeul met materiaal dus. In het zuiden bevindt zich het reservaat, waar niet gevist mag worden.

BESTAND
Het visbestand is nu nog een groot mysterie. Het meer is pas sinds kort opengesteld voor de sportvisserij en heel veel gegevens zijn er niet over. Wat we wél zeker weten is dat de vis meer dan 25 jaar de tijd gehad heeft om te groeien. Er zijn 35 gekende vissen van boven de 25 kg.

Het Franse record graskarper komt uit dit water en staat op 32kg. De grootste spiegel tot op heden woog 27,6kg, maar we twijfelen er sterk aan of dit echt de grootste is die er rondzwemt… Er is ook een ongekend, maar zeer groot bestand aan vissen tussen de 15 en de 20 kg. Als bijvangsten mag je op snoek en grote brasem rekenen.

SANITAIR EN SERVICE
Aan de ingang bevindt zich een zeer verzorgd sanitair blok met WC en douche. Ook is hier een kraan met drinkbaar water voorzien.

Elke dag komt Mr. Joël langs om alle op te laden batterijen van voerboten of telefoons op te halen. Hij brengt ze terug zodra ze opgeladen zijn.

Ter plaatse kan je een barbecue lenen. Ook is er de mogelijkheid om voerboten te huren. Joël verkoopt ter plaatse pellets en allerhande klein materiaal (haken, rigs, lood, enz).

PRIJZEN
Vissers: 250 Euro per week
Niet-vissers: 35 Euro per week.

Huur voerboot: 15€ per dag.

Wie dit jaar nog naar Lac Thuro toe wil, krijgt een korting van 20% van Fisherman Holidays, waardoor je een week kunt vissen voor €200.

Bron: Fishermanholidays.com