Karperbestand bekend Brits water uitgeroeid

Het volledige visbestand van één van de meest befaamde Britse openbare wateren, Colnemere in de buurt van Londen, is omgekomen door een plotselinge algenplaag.

Onder de dode vissen bevonden zich de zeer bekende 'Black Mirror' en een onbekende karper van 60lb.

De Britse karperscene reageerde afgelopen week geschokt op het nieuws van de massale vissterfte op het geheimzinnige water dat ook wel 'The Mere' wordt genoemd.

Het ruim 16-hectare grote water ligt in de buurt van Heathrow in west Londen.

HOLY GRAIL
Alhoewel vissen hier streng verboden is probeerden veel fanatieke karpervissers jarenlang de bekende spiegelkarper 'The Black Mirror' (zie foto's) te vangen, een vis die voor het laatst werd gevangen op 51lb 12oz, en wordt omschreven als 'de heilige graal' van het karpervissen.


Vele karpervissers brachten lange nachten door, verscholen op hun geheime stekken om niet ontdekt te worden, aangezien het water een zogenaamde Site of Special Scientific Interest is. Wie betrapt werd kon een boete van duizenden ponden tegemoet zien, waardoor het gebruik van beetverklikkers en tenten uit den boze was.

Behalve The Black Mirror is er ook nog een karper gevonden met een geschat gewicht van minstens 60lb. Deze karper was voor zijn dood nog nooit gevangen, wat wel aangeeft hoe bijzonder en geheimzinnig dit water was.

De Brit Jason Hayward ving in 1992 als eerste The Black Mirror: "t was the holy grail of carp fishing in this country. It's an exceptionally sad day.", aldus de aangeslagen karpervisser.


Hayward ving de vis destijds op ruim 46lb, slechts iets meer dan 5lb verwijderd van het toenmalige Britse karperrecord. Vanaf dat moment dook de Britse pers op de geheimzinnige vangst en werd The Black Mirror een legende, vergelijkbaar met Two Tone en Benson.

Sinds halverwege de jaren negentig is het verboden om te vissen op Colne Mere.

Alhoewel de vissterfte waarschijnlijk is veroorzaakt door een plotseling zuurstofgebrek vanwege een algenplaag, gaan er geruchten dat de vissen mogelijk vergiftigd zijn.

De karpervissers die het water illegaal bevisten waren continu in conflict met natuurliefhebbers, waaronder vogelspotters, die de aanwezigheid van de karpervissers niet op prijs stelden.