Bernadette, de legendarische karper van St. Cassien in Frankrijk

bernadette karper Saint Cassien FrankrijkIn het julinummer van het Franse karpertijdschrift Top Carpe Max staat een fraai artikel over Bernadette, de stokoude monsterkarper van St. Cassien.

Een Franse karpervisser doet uitgebreid verslag over zijn vangst van deze bekende spiegel die hij eind 2009 wist te vangen.


Bernadette is misschien wel de bekendste karper van het enorme openbare water Lac de St. Cassien in het zuiden van Frankrijk. Dit schitterende water van 450 hectare staat bekend om zijn enorme karpers die er nog altijd worden gevangen.

Ook de bekende Engelse karpervisser Steve Briggs versleet vele uren aan het de oevers van St. Cassien en schreef in augustus 2009 het boek 'Cassien and Beyond', waarin hij uitgebreid verslag doet over zijn recordvangsten in het zuiden van Frankrijk.

Het record van St. Cassien staat nog altijd op 35,2 kg en dateert uit 1987.

BERNADETTE
Bernadatte is op dit moment één van de zwaarste vissen van St. Cassien. Deze spiegelkarper zwemt inmiddels al tientallen jaren rond op het het enorme openbare water in de buurt van de bekende badplaatsen Nice en Fréjus aan de Côte d'Azur.

Onderstaand de satellietfoto van St. Cassien op de plattegrond van Frankrijk.


Karpervissen in Frankrijk locaties weergeven op een grotere kaart

Door de jaren heen is de vis, mede door meerdere vangsten, flink getekend, maar dat maakt de spiegel, die een stuk van zijn staart mist, juist zo bijzonder.

De Franse karpervisser Franck Rouchouze beschrijft zijn jacht op Bernadette in 2008 en 2009 in het Franse karperblad Top Carpe Max. Als hij in november 2008 arriveert bij St. Cassien blijkt dat een andere visser de stokoude spiegel net in zijn bewaarzak heeft zitten. Rouchouze assisteert met bij het maken van de foto's van Bernadette die dan 32,2 kg weegt. Zelf vangt hij tijdens die sessie onder meer een spiegel van 25,8 kg.

NIEUWE POGING

In september 2009 keert hij terug naar St. Cassien, om een nieuwe poging te wagen. De eerst nacht vangt hij onder meer twee karpers met een gemiddeld gewicht van 18kg, en ook overdag heeft hij meerdere runs.

De vierde dag is het raak en krijgt hij rond 2 uur 's middags een enorme run op één van zijn hengels en weet hij na een lang gevecht uiteindelijk Bernadette te landen op een gewicht van bijna 29 kg (zie de schitterende foto hieronder uit het tijdschrift).

bernadette st cassien karper
Franck Rouchouze met Bernadette op 29 kg - Bron: Top Carpe Max

In het artikel valt te lezen dat er in de dagen hierna nog meerdere prachtige karpers worden gevangen op verschillende plekken van het meer, met als uitschieters een schubkarper van 26,7 kg en een spiegel van ruim 23 kg.

Eerder schreven wij al over St. Cassien en het boek 'Cassien and Beyond' van Steve Briggs.

Bekijk hieronder nog wat (ouder) Youtube materiaal over Bernadette: