The Scar gevangen op wereldrecordgewicht 99lb

Het voormalige wereldrecord 'The Scar' is kort geleden opnieuw gevangen op 99lb, wat 5 lb zwaarder is dan het huidige wereldrecord van Rainbow Lake, in januari gevangen op 94lb.

De grote vraag is of de recordvis van Les Graviers ditmaal in aanmerking komt voor het officiƫle wereldrecord, aangezien er geen getuigen waren van de vangst.

Er duiken steeds meer berichten op over de laatste vangst van the Scar op een gewicht van 99lb, wat goed zou zijn voor een nieuw wereldrecord. Op deze website schreven wij al veel over Les Graviers, het water van de Brit Luke Moffatt in de buurt van Dijon in Frankrijk (bekijk hier de locatie op de plattegrond van Frankrijk).

Helaas is de informatievoorziening omtrent Les Graviers erg beperkt, en werden meerdere pogingen van ons omtrent de laatste vangsten niet beantwoord.

NIEUW WERELDRECORD KARPER?
Op 5 juni plaatste Luke Moffatt zelf een bericht op een Engels karperforum over de laatste vangst van The Scar. Hierin schrijft hij dat The Scar onlangs door een vismaat van hem, Ambrose Smith, is gevangen op 99lb, op het moment dat hij zelf een week op vakantie was.

The Scar op 99 lb

Alhoewel Smith de vis nauwkeurig heeft afgewogen op 99lb, waren er, behalve enkele familieleden, geen onafhankelijke getuigen aanwezig om het nieuwe wereldrecord te bevestigen. Daarom is het maar de vraag of het record ook officieel erkend zal worden, zo stelt Moffatt in zijn bericht op het forum.

Hieruit blijkt ook dat The Scar 5 weken geleden, in mei 2010 op een woensdag om 2 uur 's nachts, ook al werd gevangen op het voormalige topgewicht van 91lb (zie foto) door de Engelse visser Louis Savage.

wereldrecord karper scar les graviers

The Scar in mei 2010 op 91lb

Volgens Moffatt wist de vis in een korte tijd zoveel zwaarder te worden omdat deze in aanloop naar de paaitijd veel water tot zich heeft genomen, wat gebruikelijk is voor karpers in deze periode. De eigenaar van Les Graviers maakt zich wel zorgen over het feit dat The Scar vlak voor het paaien nog volop voedsel tot zich neemt en laat weten te hopen dat de karper na de paaitijd weer gezond zal zijn op een lager gewicht.

UITZONDERLIJK GEWICHT
Moffatt denkt niet dat The Scar snel weer op een dergelijk gewicht gevangen zal worden en denkt dat het wel een tijdje zal duren tot de grens van 100lb wordt opgezocht. Wel is hij blij dat The Scar 'een dergelijk gewicht aankan', ook al komt dat volgens hem door een hoeveelheid water die de karper heeft opgeslokt vlak voor het paaien.

De gelukkige vanger heeft The Scar na het maken van een aantal foto's direct weer teruggezet aangezien hij zich bij afwezigheid van Moffatt zorgen maakte over de gezondheid van de vis zo vlak voor de paaitijd.

Het is nog niet duidelijk of Smith het nieuwe wereldrecord zal gaan claimen. Zodra er meer bekend is, en wanneer er meer foto's online staan, zullen wij daar natuurlijk uitgebreid aandacht aan besteden. Tot die tijd blijft het record van Rainbow Lake het officiƫle wereldrecord karper op 94lb.

Lees hier meer over Les Graviers en The Scar.

UPDATE 19/6: Het het Britse Angling Times heeft nu aandacht besteed aan de vangst van The Scar. De website schrijft over een nieuw wereldrecord op 99lb. Smith heeft vis gewogen op 102lb 8oz, inclusief het gewicht van de sling van 3lb 8oz, waarmee hij tot 99lb kwam.