World Catfish Classic op Ebro in 2011

Na de succesvolle World Carp Classic volgt volgend jaar voor het eerst de World Catfish Challenge, waarbij op de Spaanse Ebro gevist zal worden op meerval.

De internationale wedstrijd wordt gehouden bij het plaatsje Chiprana, en er is ruimte voor 80 teams.

De World Carp Classic wordt inmiddels al twaalf jaar gehouden in Frankrijk en als het om meerval gaat is de Spaanse Ebro natuurlijk de aangewezen plaats.

In de zomer van 2011 zullen 80 teams uit meer dan 25 landen deelnemen aan de eerste World Catfish Classic, die vervolgens elk jaar opnieuw gehouden zal worden. De deelnemende teams zullen in drie sectoren van de Ebro in de buurt van Chiprana vissen, waarbij er elke keer van plaats gewisseld wordt om het evenement zo eerlijk mogelijk te maken.

'OLYMPISCHE SPELEN MEERVAL'
Elk team zal bestaan uit twee vissers en één zogenaamde 'runner' die helpt door onder meer de stekken van aas te voorzien. Ross Honey, de grondlegger van de World Carp Classic, heeft grootse plannen en wil de hele stad bij het evenement betrekken met een ware openingsceremonie waarbij de deelnemende landen met hun nationale vlag door de straat lopen. Honey noemt het nu al de 'Catfish Olympics'.

Elke avond tijdens de wedstrijd zal afgesloten worden met entertainment en bovendien zal er een flinke prijzenpot beschikbaar zijn. De omvang hiervan wordt op een later tijdstip bekend gemaakt.

De interesse voor het evenement is nu al zeer groot, en dat is niet verrassend gezien de enorme meervallen die er in de Ebro gevangen worden. Ter voorbereiding op de World Catfish Classic ving een groep testvissers in één dag 30 grote meervallen bij Chiprana, waarvan er 20 meer dan 100lb wogen met een zwaarste meerval van 190lb.

In 2009 werd op de Ebro nog het huidige wereldrecord meerval van 246lb 14oz gevangen bij de plaats Mequinenza.