Karpervissen op Lac de Vouglans | Openbaar water Frankrijk

vouglans stuwmeerHet stuwmeer van Vouglans (Lac de Vouglans) is een enorm water gelegen in het Franse alpengebied.

Vouglans, dat een oppervlakte van bijna 1600 hectare heeft, staat vooral bekend om zijn opvallend mooie en sterke karpers.


Het stuwmeer van Vouglans werd tussen 1964 en 1969 gevormd door de Franse energiemaatschappij EDF in de vallei van de Ain en wordt gevoed door water uit de rivieren de Ain en la Cimante.

Vouglans ligt midden in de bergen op het juraplateau tussen de plaatsen Orgelet en Moirans en is liefst 35 km lang bij een gemiddelde breedte van 450 meter.


Karpervissen in Frankrijk locaties weergeven op een grotere kaart

Volgens het Franse karpertijdschrift Média Carpe is het qua schoonheid te vergelijken met een Canadees meer, omgeven door bosgebieden en rotsformaties.

REGELS EN TOEGANKELIJKHEID

Het water is behoorlijk diep met een gemiddelde van minstens 30 meter en is over het algemeen moeilijk bereikbaar vanwege de ligging midden in het gebergte. Er zijn weliswaar een aantal complexe bosweggetjes die naar de rand van het meer leiden, maar wie op Vouglans wil karpervissen kan eigenlijk niet zonder boot, waarmee de mooiste stekken bereikt kunnen worden.

Voor het te water laten van een boot zijn er slechts enkele plekken, onder meer bij Port en de 'havens' van Surchauffant en la Mercantine. Andere plaatsen kunnen slecht gebruikt worden als het waterniveau van het stuwmeer dat toelaat.

Nachtvissen is officieel niet toegestaan op Vouglans, maar gebeurt wel, mede vanwege de moeilijke controleerbaarheid op de enorme oppervlakte van het meer. Zoals bij elk stuwmeer kent ook Vouglans een 'getijdeverschil' waarbij de hoogte van het water in sommige perioden boven de 30 meter uitkomt.

Op Vouglans is het gebruik een luxe karpertent niet aan te raden vanwege de rotsachtige oevers, die het onmogelijk maken om je bivvy vast te zetten op de stenen ondergrond. Vanwege de hoge ligging van het stuwmeer kan het in de zomer 's nachts erg koud worden, waardoor een slaapzak en warme kleding een must zijn.

STEKKEN EN KARPERBESTAND
Vouglans bestaat uit 3 zones, waarvan er één gereserveerd is voor (karper)vissers. Dit gedeelte is opgedeeld in twee gebieden die gescheiden worden door de enigste brug die over het stuwmeer loopt, de pont de la Pile (zie ook de sattelietfoto hierboven).

De eerste viszone ligt bij het plaatsje Poitte, de plek vanaf waar het stuwmeer begint tot de brug. Dit stuk kent een gemiddelde diepte en is vanaf één kant makkelijk toegankelijk voor vissers met veel vlakke stukken en weinig hoogteverschillen. De karpers die hier relatief makkelijk gevangen worden hebben over het algemeen een gemiddelde omvang. De plaatsen die toegang geven tot de meest beviste en makkelijkst toegankelijke visstekken zijn Pietelle, Baresia en Largillay (zie bovenstaande kaart).

De grotere karpers worden gewoonlijk gevangen in de tweede zone, die een stuk moeilijker te bevissen is. Deze begint bij de benedenloop van brug over het stuwmeer, waar het meer een stuk breder wordt en omgeven wordt door rotswanden. De diepte van het stuwmeer ligt hier boven de 30 meter.

De meeste karpervissers gaan zelf met een boot op zoek naar een mooie stekken op Vouglans, waar regelmatig vissen van meer dan 20kg worden gevangen. De gevangen karpers zijn stuk voor stuk erg mooi en hebben vaak een zeer apart schubbenpatroon en een bruin-rode kleur.

Het gemiddelde gewicht is ongeveer 13 kg, en het record is een spiegel van 26 kg die in de jaren negentig gevangen zou zijn.

Vouglans is behalve karpers vooral geliefd vanwege de grote snoekbaarzen (tot meer dan 80 cm) en snoeken (tot 120 cm) die er worden gevangen.

Via de website van Lac de Vouglans, die ook geheel in het Nederlands beschikbaar is, kan er meer informatie gevonden worden over de verplichte visvergunningen en het meer zelf.

Bekijk hieronder een mooi videofragment van het meer: