Karpervissen op Les 3-iles Pêche | Betaalwater Frankrijk

record les 3 iles schubkarperHet Franse betaalwater Les 3 iles is 24 hectare groot en ligt op ongeveer 1 uur rijden van Parijs bij de plaats La Tombe.

Het Franse karpertijdschrift Média Carpe schreef in het nummer van mei/juni 2010 een zeer positieve recensie over 3 iles, dat 'aanvoelt als een openbaar water'.

3 Iles staat met name bekend om zijn zeer sterke karpers.

Les 3 iles, voluit Les 3 iles-pêche, is een schitterend betaalwater van 24 hectare groot, dat, zoals de naam al doet vermoeden, bestaat uit drie eilanden.

Het grootste eiland herbert ook drie van de 24 stekken. De gemiddelde diepte van het water is 3 meter met een maximum van 5 meter. Bekijk hier de plattegrond van Frankrijk.


Karpervissen in Frankrijk locaties weergeven op een grotere kaart

Volgens Média Carpe is 3 iles absoluut niet te vergelijken met een 'standaard' betaalwater, vanwege de schitterende en zeer rustige omgeving en de karpers die zeer actief en bovendien opvallend sterk zijn.

Vanwege de zeer grote ruimte per visser (zie ook hieronder bij stekken, ruim 1 hectare per persoon) is er geen sprake van dressuur, en is de kans groot dat je tijdens je verblijf geen andere vissers ziet, aldus Média Carpe, dat ook daadwerkelijk spreekt van een week waarin er enkel iemand langskwam op de stek om te informeren naar de vangsten en er verder niemand werd gezien. Volgens de schrijver van Média Carpe is Les 3 iles een betaalwater waar hij elke keer weer graag terug komt vanwege het 'vrije gevoel' van een openbaar water.

RECORDS EN KARPERBESTAND
De huidige records van 3 iles zijn een schubkarper (foto bovenaan) van 55lb (25kg) en een spiegelkarper van 50.8lb (23,1 kg). De vangsten zijn er goed, zo blijkt uit het laatste nummer van Média Carpe, waarin beschreven wordt dat de schrijver van het artikel in één nacht 4 karpers ving met een gemiddeld gewicht van 14 kg, die elk goed waren voor een drill van minstens 30 minuten.

STEKKEN, PRIJZEN EN REGELS
In totaal zijn er 24 stekken beschikbaar (zie plattegrond hieronder), waarvan er hooguit 16 per keer bevist worden. Opvallend is dat 3 iles alle karpervissers zelf per stek een eigen (gratis te gebruiken) onthakingsmat levert, waaruit al blijkt hoe zorgzaam dit betaalwater met zijn vissen omspringt.

les 3 iles plattegrond
De 24 stekken van Les 3 Iles...

Ook valt bijvoorbeeld op dat een aantal andere zaken hier verplicht zijn, zoals een waadpak/lieslaarzen, een hoofdlamp en stormpalen. Het net dient verplicht op stokken in het water te worden geplaatst. Voerboten zijn niet toegestaan op 3 Iles, dat zoals gezegd een zeer streng regelement kent, wat volledig na te lezen is op de website.

Een boot kan gehuurd worden voor €50 per week en wordt standaard, net als de onthaakmat, bij elke stek aangeboden. Een sessie van een week kan geboekt worden voor €200, en er dient een borg van €100 betaald te worden per visser. Niet-vissers kunnen een week mee (1 per visser) voor €120. Wie het betaalwater vier keer heeft bezocht, krijgt bij zijn vijfde bezoek een korting van 50%.

Wat direct opvalt aan dit betaalwater is de keurige site die volledig in het Nederlands gelezen kan worden. Boeken kan direct via de site van 3 iles. Het water wordt beheerd door de zeer vriendelijke Franse eigenaren Patrice en Véronique, die de vissers bij aankomst ontvangen.

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang een emailtje zodra er weer een nieuw artikel op deze website wordt gepubliceerd. Zowel aan- als afmelden is met twee muisklikken geregeld!