Meer details International Carp Masters 2010 Roemenië

Vorig jaar schreven wij hier reeds over de Carp Masters op het Roemeense Sarulesti-meer, ook wel bekend als Raduta Lake.

Inmiddels is er meer informatie bekend over de internationale karperwedstrijd die in september van dit jaar wordt gehouden.

Minstens 80 teams uit verschillende landen zullen strijden om een flinke prijzenpot.

De Oostenrijkse organisator Kurt Grabmayer streeft naar een deelnemersveld van minimaal 80 teams, bestaande uit twee tot drie karpervissers, die van 17 t/m 24 september zullen meedoen aan de International Carp Masters.

Op de officiële website valt te lezen dat zich inmiddels ruim 40 teams uit Oostenrijk, Duitsland, Rusland, Italië, Polen, Slowakije, Tsjechië, Spanje en Servië hebben aangemeld. Ook teams uit Griekenland, Roemenië, Engeland, Hongarije, Letland en de Verenigde Staten zullen volgen, waarbij opvalt dat er vooralsnog nog geen Nederlandse of Belgische aanmeldingen zijn, terwijl deze landen volgens de website wel uitgenodigd worden.

De teams betalen allemaal een startgeld van 1350 euro en dingen mee naar de eerste prijs van 20.000, die zal gaan naar het team dat het zwaarste totaalgewicht zal vangen op het Roemeense karperwater. De tweede prijs is 12.000 euro en de derde plek levert nog altijd 8000 euro op. De zwaarste vis is goed voor 10.000 euro.

REGELS
De deelnemende teams kunnen met maximaal 6 hengels vissen, waarbij het gebruik van boten of voerboten is verboden. Ook kan er maximaal één prijs gewonnen worden, en zijn er tevens prijzen per sector, aangezien Raduta Lake voor de wedstrijd opgedeeld wordt in vier sectoren.

Door middel van een loting op de eerste dag worden de stekken verdeeld onder de deelnemers, die na aankomst en inschrijving op 17 september de volgende dag vroeg meedoen met de loting om de stekken op 8 uur s'ochtends. Op 18 september om 3 uur 's middags zal de wedstrijd vervolgens op gang worden geschoten met vuurwerk.

Op 24 september om 10 uur 's ochtends eindigt de wedstrijd en zullen de deelnemende teams langzaam terugkeren naar het Raduta hotel voor de prijsuitreiking en het afsluitende diner, dat inbegrepen is bij de prijs. Tijdens de wedstrijd kunnen de vissers eten en drinken kopen, dat dagelijks bij de stek wordt afgeleverd (er is een Oostenrijkse kok aanwezig).

De organisatie streeft in totaal naar minimaal 80 tot maximaal 120 teams. Indien het minimum aantal per 30 april niet bereikt is zal de wedstrijd, die vorig jaar werd afgelast, niet doorgaan. Het is daarom te hopen dat met name de nog ontbrekende teams uit de Benelux zich zullen aanmelden.

Op de officiële website staat het aanmeldingsformulier en kan alle informatie over de regels en organisatie van de International Carp Masters teruggevonden worden.

SURALESTI/RADUTA LAKE
Het 650 hectare grote Roemeense karperwater Suralesti (Raduta is afkomstig van de Roemeen Robert Raduta red.) staat bekend om de vele grote vissen die er in het verleden zijn gevangen, waaronder het huidige Roemeense record (en voormalig wereldrecord) uit 1998 van Christian Baldemair: 82lb 3oz (zie onderstaande foto).

Naar verluidt zijn de vangsten van de afgelopen jaren minder spectaculair, alhoewel er nog steeds flinke karpers worden gevangen.

Vooral van de periode 1997 tot 2001 zijn er verschillende grote karpers gevangen met gewichten van 33 kg, 33,45 kg (zie foto aan begin artikel), 34 kg, 35,3 kg, 35,4 kg en het hierboven besproken Roemeense record uit 1998 van 37,3 kg.

De laatste jaren zijn er vooral veel vangsten van tussen de 15kg en 20kg met een uitschieter naar 25kg. Ook in 2009 werden er weer een flink aantal 20'ers gevangen.

Bekijk hier de officiële website van Raduta Lake. Onderstaand de satellietfoto van het omvangrijke en niet afgesloten water in Roemenië.


Karpervissen in Frankrijk locaties weergeven op een grotere kaart

De Nederlandse karpervisser Ardy Veltkamp van Dynamite Baits was reeds meerdere malen succesvol op Raduta Lake, waar hij zijn PR spiegel (60lb) en schubkarper (68lb) ving.

Lees hier een mooi verslag van één van de vissessies van Veltkamp op Raduta en bekijk onderstaande video.