(Update) Grote ruimingsactie karpers Floriadeplas Zoetermeer

De Zoetermeerse Floriadeplas heeft al jaren te kampen met een flinke overpopulatie van karpers.

Ten gevolge van een virusbesmetting (KHV) zal nu tussen 6 en 8 april 2010 een groot deel van het karperbestand verwijderd worden uit de Floriadeplas en de aangrenzende sloten.

Karpervissers uit Zoetermeer zullen allemaal bekend zijn met het Floriadeterrein, waar al jarenlang vrij makkelijk op de relatief kleine karpers gevist kan worden.

De Floriadeplas is vooral ’s zomers bezaaid met vissers, die met gemak meer dan tien vissen per sessie kunnen vangen op het druk bevolkte karperwater, dat middels een flink aantal sloten in verbinding staat met een aanzienlijk stuk van Zoetermeer (zie onderstaande satellietfoto).


Grotere kaart weergeven

Vanwege de virusbesmetting KHV (het zogenaamde Koi Herpes Virus) zal nu een groot deel van het karperbestand vernietigd worden tussen dinsdag 6 en donderdag 8 april 2010 om te voorkomen dat de ziekte zich verder zal verspreiden.

Het vermoeden bestaat dat het virus afkomstig is van gekweekte koikarpers, waarvan enkele zieke exemplaren in het water uitgezet zouden zijn. Ook de enorme overpopulatie op het water wordt als mogelijke oorzaak aangedragen.

VERNIETIGING GROOT DEEL KARPERBESTAND

Een gespecialiseerd bedrijf zal vanaf aanstaande dinsdag minstens 80% van alle zieke en besmette karpers verwijderen uit het Floriadewater, dat uit een grote plas bestaat, die verbonden is met talloze (bredere)sloten.

In eerste instantie zullen de karpers uit de verbindende sloten met behulp van elektrische schokken naar de twee grote plassen gedreven worden, waar de karpers met behulp van een tweetal boten gevangen worden met een groot net.

De geïnfecteerde karpers zullen vervolgens verdoofd worden in speciale tanks, waarbij de gezonde exemplaren weer teruggezet worden in het water.

Momenteel is het verboden om karpers rondom de Floriadeplas te vervoeren, en wordt vissers aangeraden om hun uitrusting goed te desinfecteren.

GROOTSTE KARPER
De ruimingsactie zal volgende week voor de nodige publiciteit gaan zorgen gezien het enorme karperbestand van het Floriadeterrein. Volgens een betrouwbare bron is de grootste karper die tot nu toe gevangen is op de Floriadeplas 26 pond. Het grootste deel van het bestand bestaat dan ook uit kleinere karpers.floriade karper 2007

Allicht dat er komende week een aantal flinke karpers boven water zullen komen, wanneer de netten op de kant geleegd zullen worden. Het is dan uiteraard te hopen dat deze vissen niet besmet zijn met het virus en weer netjes teruggeplaatst kunnen worden in het water.

Wij gaan volgende week in ieder geval een kijkje nemen en houden u hier op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Update 8 april: Er zijn de afgelopen dagen honderden karpers gevangen. In de plas drijven nog steeds tientallen dode karpers. Middels netten en elektrisch vissen is er voor in totaal zo'n 1300/1400 kg geruimd in Zoetermeer, waarbij de grootste vis niet meer dan 18 pond woog.