Recordsmokkel grote franse karpers naar Engeland

Op 26 februari 2010 is een grote hoeveelheid Franse karpers onderschept in de haven van het Britse Dover. De waarde van de vissen bedraagt liefst 250.000 pond.

Het gaat hier om de grootste smokkel ooit van levende karpers vanuit Frankijk.

Liefst 120 (spiegel)karpers, in gewicht variërend van 25lb tot 50lb (het Britse record karper staat momenteel op 67lb) werden door de UK Border Agency ontdenkt in vier containers achterin een Volvo vrachtwagen. De vissen werden met behulp van zuurstofcilinders in leven gehouden.

De onderschepping gebeurde in samenwerking met de Fish Health Inspectorate, die streng toeziet op de illegale import van de door betaalwateren zeer gewilde grote karpers.

DURE KARPERS
Helaas werden alle vissen, met een geschatte waarde van liefst 250.000 pond, vernietigd om mogelijke verspreiding van virussen in Britse wateren te voorkomen.

De illegale import van karpers is een zeer lucratieve business, ingegeven door betaalwateren die met grote vissen meer publiek hopen aan te trekken.

De grote vraag blijft natuurlijk wie er achter deze smokkel zit. Volgens kenners gaat het in dit geval niet om één betaalwater, gezien de grote hoeveelheid onderschepte karpers, die per stuk tussen de 2000 en 4000 pond zouden kosten.

IMPORT BRITS KARPERRECORD

Eerder schreven wij al op deze website over de plannen van het Britse betaalwater Pavyotts Mill, dat een nieuw Brits karperrecord van 70lb wilde importeren vanuit Frankrijk.

Eigenaar Steve Couch werd destijds op zijn vingers getikt door de Fish Health Inspectorate, en wordt sindsdien scherp in de gaten gehouden.

De meeste gesmokkelde karpers zijn afkomstig uit Frankrijk, en criminelen kunnen veel geld verdienen aangezien voor de allergrootste vissen bedragen tot €7000 worden betaald. Het is in Frankrijk gelukkig verboden om karpers groter dan 60cm te vervoeren. Wie dit wel doet en betrapt wordt riskeert een boete van liefst €22.500.

Vorig jaar werden er nog een enorm aantal zeer grote karpers gestolen uit een tijdelijke opslagplaats, nadat een stuwmeer (Pont du Dognon) was leeggepompt voor een grote schoonmaakbeurt. Alle vissen, met een gewicht van tussen de 15kg en 29kg, bleken spoorloos te zijn verdwenen. Vandaag de dag is nog steeds niet bekend wat er met de gestolen vissen is gebeurd. Lees hier het hele artikel.

TIP: indien uw automatisch op de hoogte wilt blijven van het laatste karpernieuws kunt u zich gratis aanmelden voor onze nieuwsbrief. U krijgt dan een email zodra er een nieuw artikel op de site staat.