Karpervissen op Forêt d’Orient | Openbaar water Frankrijk

Het Lac d’Orient is het oudste van drie meren van het natuurpark Forêt d’Orient.

Het als moeilijk bevisbaar bekend staande openbare water in de Franse Champagnestreek heeft een omvang van liefst 2300 hectare, en was vooral in het verleden bekend om zijn recordkarpers. Nog altijd worden er karpers van meer dan 25kg gevangen.


Het kunstmatige meer werd in 1966 onder water gezet om (net als het nabijgelegen Lac du Der-Chantecoq) te dienen als reservoir voor de nabijgelegen Seine, om zodoende overstromingen en grote verschillen in waterniveau te kunnen controleren.

Het Lac D’Orient wordt door een aantal dijken (waarvan de hoogste 25 meter is) omsloten en vormt samen met het Lac Amance en Lac du Temple (waar ook op karper gevist kan worden) het watergedeelte van het Parc régional de la Fôret d’Orient.


Karpervissen in Frankrijk locaties weergeven op een grotere kaart

Het water, met een maximale diepte van ruim 18 meter, verschilt gedurende het jaar flink qua hoogte. Tussen november en juni stijgt het waterniveau en vult het meer zichzelf op, terwijl het waterpeil zakt tussen juni en november. In oktober 2008 werd het meer nagenoeg drooggelegd, waarna er in december een aantal nieuwe grotere karpers werd uitgezet (zie bovenste Youtube filmpje onderaan het artikel).

Het Lac D’Orient wordt gevoed door een kanaal dat in verbinding staat met de Seine bij de plaats Troyes op enkele tientallen kilometers ten westen van het meer. Het plaatsje Géraudot ligt vlak naar het Lac D’Orient en is vanaf Utrecht gemeten zo’n vijf en half uur rijden (bijna 600 km).

STEKKEN EN REGELGEVING
Het als moeilijk bekend staande Orient (waar in 2007 de World Carp Classic werd gehouden) kent een aantal zones waar niet gevist mag worden en kent vier zones (rode strepen) waar nachtvissen is toegestaan. Boten moeten op speciaal daarvoor bestemde plekken (7 in totaal, zie de gele plaatjes) te water gelaten worden (zie kaart hieronder, klikken voor grotere afbeelding).

plattegrond foret d'orient karpervissen frankrijk
Nachtvissen is toegestaan van 1 april t/m 1 november in een aantal speciale zones en karpervissers dienen in het bezit te zijn van een speciale vergunning. De twee meest bekende en naar verluid beste stekken om te nachtvissen zijn ‘Bivvy City’ bij het plaatsje Mesnil Saint Père en ‘La pointe Michelin’.

Vissen buiten de nachtviszones is toegestaan van zonsopgang tot zonsondergang. Nachtvissen buiten de zones is streng verboden. Het gebruik van een boot is overdag toegestaan waarbij de lijnen op hooguit 150 meter uit de kant mogen liggen.

Een visvergunning voor 1 dag kost €15 indien de visser reeds een Franse visvergunning heeft, waarbij er vanaf de kant of vanuit een boot gevist kan worden. Hierbovenop moet nog een karpervergunning worden aangeschaft.

Een jaarvergunning kost in totaal €95 en is inclusief een vergunning voor een boot (€20) en een speciale karpervergunning, ook wel de timbre carpiste genoemd (€20).

Wie nog geen Franse visvergunning heeft kan een jaarlijkse vergunning aanschaffen voor in totaal €123, wat inclusief de vergunningen voor een boot en de timbre carpiste is. Een aantrekkelijk alternatief is de speciale vakantievergunning die €70 kost. Hiermee kan van 1 juni t/m 30 september 15 dagen gevist worden op karper inclusief bootvergunning voor €70.

De boten kunnen indien gewenst gehuurd worden bij Batel Plaisance in het plaatsje Courteranges. Een klein bootje kost €30 per dag en een elektromotor kan voor €20 per dag gehuurd worden. Let wel op dat het te water laten ook nog eens €25 kost, waarmee het totaalplaatje aardig oploopt.

KARPERBESTAND EN RECORDS
Lac d’Orient staat bekend om zijn recordkarpers die vooral meer dan tien jaar geleden werden gevangen. Momenteel bedraagt het gemiddelde gewicht tussen de 20 en 26pond, met uitschieters van meer dan 40 pond. De grootste karpers zijn echter erg moeilijk te vangen en bovendien worden er regelmatig flinke brasems boven water gehaald.

De records op Lac d’Orient dateren al van de jaren ’90. In 1993 ving de Nederlander Leon Hoogendijk een schubkarper van 31,8 kg met de bijnaam de Bulldozer (zie foto bovenaan). Deze vis is tot vandaag de dag de grootste schub ooit gevangen.

Het absolute record is een spiegelkarper van 34,4 kg die in 1996 werd gevangen door de Fransman Jérôme Gigault.

Op 5 november 2006 ving de Fransman Jean Pierre Becker nog een spiegelkarper van 33,2kg (zie foto rechts).

Volgens de laatst bekende gegevens komen de vangsten de van de afgelopen jaren nauwelijks boven de 30 kg grens uit.

Op de website van lacsdorient valt te lezen dat er in 2009 spiegelkarpers van 26 kg en 27 kg zijn gevangen en op de website van Dynamite Baits valt te lezen dat er in oktober 2009 nog een spiegel van 25,2 kg (55lb 8oz) is gevangen vanaf een stek in de hierboven genoemde nachtviszone Bivvy City.

Bekijk hieronder een paar Youtube filmpjes over Lac D'Orient: