Karpervissen op Bin-el-Ouidane | Openbaar water in Marokko

karper MarokkoDe recordspiegel van het bekende Marokkaanse karperwater Bin-el-Ouidane is eind vorig jaar opnieuw gevangen op een gewicht van ruim 30 kg.

In maart 2009 ving de Nederlander Peter van Loon deze karper nog op een topgewicht van 31,5 kg.


Op 10 november 2009 ving de Franse karpervisser Louis Caillaux(zie foto) de recordspiegel op een gewicht van 60,2 pond.

Op 2 maart 2009 ving de Nederlander Peter van Loon deze spiegel nog op een recordgewicht van 63 pond (31,5 kg). Het betreft hier de grootste Afrikaanse karper ooit gevangen.

Bin-El-Ouidane
Het ongeveer 3000 hectare grote stuwmeer Bin-El-Ouidane ligt midden in het Marokkaanse Altlasgebergte en kent een enorm karperbestand dat voornamelijk uit schubkarpers bestaat.

De dam bij Bin-El-Ouidane werd in 1953 afgerond en betreft de grootste waterkrachtcentrale van Marokko. Het stuwmeer heeft een lengte van ongeveer 20 km en kent een maximale breedte van 5 km (zie onderstaande kaart).


Bin-El-Ouidane ligt op zo’n vier uur rijden vanaf het vliegveld van Marrakesh of Casablanca en het dichtstbijzijnde dorpje is Ouaouizaght. Nachtvissen is toegestaan, mits in het bezit van een Marokkaanse visvergunning, waarmee van juni tot maart gevist kan worden.

De meeste vissen worden overdag gevangen en het ondanks het grote aantal aanwezige stekken wordt op dit moment slechts 10% van het meer gebruikt voor de karpervisserij.

KARPERBESTAND
In 1994 zijn er karpers afkomstig uit Roemeniƫ in het stuwmeer uitgezet en momenteel bedraagt gemiddelde gewicht tussen de 13 en 15 kg, waarbij er regelmatig vissen van meer dan 20 kg worden gevangen.


Het vangen van meer dan vijftien vissen op een dag is overigens geen uitzondering. Bekijk hier ook een verslag met veel mooie foto’s van de Franse karpervisser die het hierboven beschreven record eind vorig jaar ving.

De grootste schubkarper werd in maart 2007 gevangen op een gewicht van 27,6 kg. Zo’n 10% van de vissen zijn spiegelkarpers met het hierboven genoemde record van 31,5 kg. Volgens de berichtgeving zouden er meerdere vissen boven 30 kg door de locale vissers gevangen zijn, waarvan de afloop voor de desbetreffende vissen zich laat raden.

UPDATE APRIL 2010: Een Duitse karpervisser heeft het record verbroken met de bekende spiegel 'Paulette', die begin april gevangen werd op 33,5kg (bijna 74lb) bij 'la pointe Dracula' waar veel kleine eilandjes in het stuwmeer liggen.

Wie wil vissen op Bin-El-Ouidane kan terecht via www.moroccocarpfishing.com, waar alle informatie te vinden is over de laatste vangsten, arrangementen en foto’s en video’s over dit bijzondere karperwater. Ook is er een speciaal Nederlands onderdeel op deze website. Volgens het laatste nieuws is het populaire stuwmeer voor februari en maart 2010 inmiddels volgeboekt.

Onderstaand nog wat Youtube filmpjes over Bin-El-Ouidane: