Karpervissen op Lac du Der-Chantecoq | Openbaar water Frankrijk

karper lac du derHet Franse openbaar water Lac du Der-Chantecoq, gelegen in de Champagnestreek (dep. Marne), is het het grootste kunstmatige meer van Europa met een oppervlakte van liefst 4800 hectare.

Het gemiddelde gewicht van de hoofdzakelijk spiegelkarpers bedraagt 16 kg en het record staat op 44 kilo.

Wie wil nachtvissen kan het beste van tevoren reserveren.


Het immens grote Lac du Der ligt op een steenworp afstand van Etang de la Horre, ook zo'n zes uur rijden vanaf Utrecht (zie de locatie op de plattegrond van Frankrijk).

Het huidige Lac du Der-Chantecoq ontstond in 1974 toen het onder water werd gezet en heeft nu een omvang van zo'n 4800 hectare, goed voor een inhoud van liefst 350 miljoen m3 water.

De maximale diepte van het water, dat meerdere eilanden herbergt, is 18 meter en de gemiddelde diepte ligt tussen de 4 en 7 meter. Bekijk hieronder de satellietkaart (zoomen met +/- knoppen).


Karpervissen in Frankrijk locaties weergeven op een grotere kaart

NACHTVISSEN
Nachtvissen is er toegestaan van 28 maart tot 31 oktober en vissers kunnen per tweetal vissen van zaterdag tot zaterdag indien er gereserveerd wordt. Een week kost €230 voor twee vissers en kan gereserveerd worden via het Franse UFAPPMA (de locale visvereniging La maison des pĂȘcheurs) via telefoonnummer 03 26 72 63 43.

Bekijk deze speciale Du Der website (in het Frans) voor meer informatie. Aangezien reserveringen alleen per tweetal en voor een hele week gaan, geniet dit de voorkeur. Wie alleen wil gaan kan niet reserveren en betaalt ter plekke €150. Per dag is het tarief in dit geval €23 per individu en €35 per tweetal, zonder reservering dus, waarbij u niet zeker bent van een stek.

Vanwege veiligheidsredenen kan er op maximaal honderd meter uit de kant gevist worden en mag er 's nachts niet gevaren worden met een boot. Du Der kent 31 nachtvisstekken (zie hieronder), waarvan sommigen alleen per boot bereikbaar zijn.

Dagvergunningen zijn verkrijgbaar vanaf €11, maar gelden niet voor het nachtvissen. Voor €76 kunt u een heel jaar karpervissen inclusief bootvergunning, maar dat is wederom exclusief nachtvissen.

KARPERBESTAND
Het karperbestand van Du Der is enorm en de gemiddelde vangst weegt zo'n 16 kg, waarvan het grootste deel uit spiegelkarpers bestaat. Het record van Du Der was lange tijd een spiegelkarper van 32,8 kg (zie foto bovenaan).

Dat er ook hele mooie schubkarpers rondzwemmen bewijst het derde filmpje onderaan dit artikel (schubkarper 28,5 kg).

UPDATE: Het huidige record is een schubkarper van 44 kg die in 2015 werd gevangen.

Op onderstaande plattegrond van Du Der zijn alle karperstekken aangegeven. Klik op de kaart voor een grotere afbeelding.

stekken lac du der
De gele nummers met rode rand zijn de stekken die per auto toegankelijk zijn. De witte rondjes met blauwe rand zijn de stekken die per boot bereikbaar zijn en stekken 32 t/m 35 zijn tijdelijke stekken.

Bekijk hieronder nog een aantal mooie Youtube filmpjes over Lac du Der-Chantecoq.

Indien u automatisch op de hoogte wilt worden gehouden van het laatste karpernieuws kunt u zich inschrijven op onze gratis nieuwsbrief. Zodra er een nieuw artikel is gepubliceerd krijgt u automatisch een email.Lees hier alles over Lac du Der, met de laatste vangsten en grootste karpers gevangen.