(Update) Woedende visser ketent zich aan hek karperwater

Een Engelse karpervisser heeft zich vastgeketend aan het hek van een meer waaruit bijna 100 karpers vernietigd zullen worden.

Het water zou overbevolkt zijn, met als gevolg dat de kwaliteit ervan niet al te best is.

De Brit David Hodges heeft zich vastgeketend aan toegangshek van het Henleaze Lake, dat in handen is van de locale zwemvereniging. De Henleaze Swimming Club wil nu een groot aantal vissen uit het water laten verwijderen om de waterkwaliteit te verbeteren.

Hodges is één van de 200 vissers die een vergunning hebben om op het water te mogen vissen. Hij is boos omdat niemand van tevoren geïnformeerd zou zijn en zegt te blijven zitten totdat hij gearresteerd wordt.

GEÏNFECTEERDE KARPERS
Uit een uitgebreid onderzoek door experts zou gebleken zijn dat de overpopulatie op het meer voor algen zorgt die het water troebel maken, net als de vissen die de bodem omwoelen. Het meer zou liefst 11 keer de door het Britse milieuagentschap aanbevolen hoeveelheid vis bevatten.

Veel karpers zouden bovendien geïnfecteerd zijn, waarbij het om zogenaamde categorie 2 parasieten bij de kieuwen gaat. Hierdoor kunnen de karpers niet overgeplaatst worden naar een ander water.

Door middel van het zogenaamde electro-vissen worden duizenden vissen uit het meer naar netten gedreven, waarna ze gedood worden in een tank met een chemische oplossing.

Het aantal karpers zal worden teruggebracht van 156 naar 65, waarbij slechts de meest gezonde exemplaren gespaard zullen worden. Wij houden u hier uiteraard op de hoogte van dit verhaal!

UPDATE 19/11:

De voorgenomen vernietiging van de vissen is voorlopig van de baan. Nadat verschillende bekende Engelse vissers zich aansloten bij het protest van Dave Hodges, die zich uiteindelijk 6 uur lang met twee kabelsloten aan het hek van het viswater vastketende, werd besloten voorlopig af te zien van de voorgenomen plannen.

Onder meer een voormalig Engels jeugdkampioen vissen Callum Dicks sloot zich aan bij het protest en meldde zich bij het hek van Henleaze.

Volgens hem is het onzin dat het water overbevolkt is met vissen, aangezien het bestand al 40 jaar hetzelfde is. Bovendien zou het water enorm helder zijn, in tegenstelling tot hetgeen beweerd wordt door de zwemvereniging.

De zwemvereniging blijft erbij dat het water te druk bevolkt is met vissen en dat de waterkwaliteit slecht is. Als er niets gebeurd zou er een enorme vissterfte optreden na een periode van warm weer. Dit jaar zou er in juni en september al dagelijks gebruik gemaakt zijn van twee apparaten die extra zuurstof aan het water toevoegden om de naar lucht happende vissen te helpen.

Voorlopig is de vernieting dus uitgesteld en heeft de voorzitter van Angling Trust aangeboden om advies te geven.

Dit verhaal krijgt ongetwijfeld nog een vervolg...