WK karper 2009 weer door Zuid-Afrika gewonnen

wk karpervissen lac l'uby Frankrijk 2009Van 21 tot 25 oktober werd het WK karpervissen gehouden bij het Franse openbaar water lac d'Uby bij het Franse plaatsje Cazaubon.

In totaal werden er 173 karpers gevangen door teams van 6 vissers uit 21 landen, die per tweetal zo gelijk mogelijk over drie plekken langs het water verdeeld waren.

Vorig jaar werd het WK in Zuid-Afrika gehouden en waren het de Zuid-Afrikaanse karpervissers die zelf de titel pakten.

Dit jaar was Zuid-Afrika wederom succesvol, met een totaal gevangen gewicht van 171,32 kg.

Op ruime afstand werd Servië tweede met 100,51 kg, en werd thuisland Frankrijk derde met een gewicht van 80,33 kg.

Nederland doet niet mee aan dit WK, dat niemand minder dan Zuid-Afrikaans karperrecordhouder Hennie du Preez met zijn landgenoot Maree Andry, het zwaarste gewicht zag vangen met 17 karpers die bij elkaar 79 kg wogen.

In totaal werden er 173 karpers gevangen met een totaal gewicht van 887.05 kg vanaf 63 stekken, verdeeld over drie zones van het meer (1 stek per landenteam per zone).

podium wk karper vissen frankrijk 2009
podium wk karpervissen 2009

De grootste karper was slechts 10,63 kg en werd gevangen door Roemenië op stek A2. De kleinst gevangen karper woog 1,5 kg en werd verschalkt door Macedonië.

LAC DE L'UBY
Het lac de L'uby is een openbaar water met een oppervlakte van 80 hectare, geleden in departement 32 in de Midi-Pyrénées in Zuid-Frankrijk (zie satellietkaart hieronder).


Karpervissen in Frankrijk locaties weergeven op een grotere kaart

De gemiddelde diepte is 5 meter en nachtvissen is toegestaan vanaf de derde zaterdag van april tot 30 oktober. Het gebruik van een boot is verboden.

Begin 2009 vond er nog een grote vissterfte (volgens onderzoekers vanwege de te grote populatie karpers) plaats op l'Uby, waarbij 5 ton karper dood ging. Hiervan was 99% tussen de 1 en 2 kg, en waren er slechts 20 karpers met een zwaarder gewicht dood.

Toch bleef er nog een ruim bestand over van de voor de vissterfte geschatte 20 ton karper. Dit jaar werd er een ton karpers van meer dan 6kg uitgezet om de populatie nieuw leven in te blazen.

RECORD
Momenteel bedraagt het gemiddelde gewicht ruim 5kg en staat het record karper op 23,8kg.

Bekijk hier de locatie van lac l'Uby op de plattegrond van Frankrijk.