Karpervissen op Etang Le Fays | Betaalwater Frankrijk

karper etang le faysOp het Franse betaalwater Etang Le Fays is op 15 september 2009 een recordspiegel van 69lb 8oz gevangen.

Dit schitterende betaalwater houdt als één van de weinigen keurig netjes een overzicht bij van de wekelijks gevangen karpers en actuele weersomstandigheden.

Het door bossen omgeven meer ligt op ongeveer 6 uur rijden vanaf Utrecht.


Etang le Fays is in handen van het Britse echtpaar Mark en Clare Eldrige en is gelegen in de Haute Marne in de Champagnestreek in Frankrijk (zie satellietfoto hieronder voor de exacte locatie en routebeschrijving).

Het water is 8 hectare groot en wordt pas sinds 2004 gebruikt als betaalwater voor karpervissers. Twee kleine riviertjes monden uit op het water, dat een bodemstructuur van zand, leem en harde platen heeft en meerdere kleine eilandjes kent.

Le Fays ligt in de buurt van de bekende openbare wateren Lac du Der-Chantecoq en La Horre en is omgeven door een bosrijke omgeving.


Karpervissen in Frankrijk locaties weergeven op een grotere kaart

Een week vissen op Le Fays kost 285 pond, of 350 pond voor een all-inclusive vakantie, wat betekent dat ontbijt en diner elke dag inbegrepen zijn.

Een week start op zaterochtend om 10:00 uur en na een introductie wordt er op diezelfde dag op 12:00 geloot om de 24 stekken tussen de aanwezige karpervissers (zie foto hieronder).

Vanaf 2010 is de aankomst tijd verlaat naar 12:00 en zal de loting om de stekken plaatsvinden om 13:00.


Op Le Fays zijn toiletten en douches aanwezig en is er een dinerruimte met uitzicht op het water. Ook is er een complete karpershop op het terrein voor alle benodigde visspullen. Ook een voerboot kan eventueel gehuurd worden voor 70 euro per week.

Bekijk hier de locatie van Le Fays op de plattegrond van Frankrijk.

KARPERBESTAND EN RECORD KARPER
Het karperbestand op Le Fays bestaat uit ruim 500 spiegel-, schub-, en graskarpers met als absoluut record een op 15 september 2009 door de Brit Gary White gevangen spiegelkarper van 69lb 8oz (foto bovenaan dit artikel, de staart ziet er raar uit omdat de hand van een andere visser later weggewerkt is). Daarmee zwemmen er nu twee vissen van meer dan 60lb rond. Ook zwemmen er twee meervallen rond van meer dan 80lb.

Op de website van Le Fays staat een prachtig overzicht met daarin alle vangsten van dit jaar, uitgesorteerd op weekbasis. Elke week is er de zogenaamde 'Fish of the Week', de grootste karper van die desbetreffende week.

Daaruit blijkt dat er dit jaar bijna wekelijks (het visseizoen is nu natuurlijk gesloten) meerdere karpers groter dan 40 en 50 lb gevangen werden. Ook de magische grens van 60lb wordt regelmatig gehaald.

De afgelopen jaren zijn er een flink aantal grote schub- en spiegelkarpers uitgezet op Le Fays.

Boekingen voor 2010 lopen voor Nederland via de karpervisvakanties in Frankrijk.

Op de website van karpervisvakanties.nl staat een mooi plattegrondje met een foto per stek. Bekijk hier het foto-overzicht van 2009 op de website van Le Fays.

Hieronder nog een leuk en populair youtube filmpje van Etang Le Fays, waarop te zien is hoe een Nederlandse visser een karper van ruim 50lb vangt.