Grote vernietigingsactie karpers in Verenigde Staten

karper verenigde statenOm te voorkomen dat karpers het grote Lake Michigan bereiken, zullen de twee toegangskanalen in december vergiftigd worden.

Het Noord-Amerikaanse meer is met 58.000 vierkante km het grootste ter wereld binnen de grenzen van één land.

Dat Amerikanen karpers als een plaag zien was al bekend. Nu blijkt dat de opmars van de karper in Noord-Amerika verder gevorderd is dan eerder aangenomen, zal er over gegaan worden tot ingrijpende maatregelen.

Om te voorkomen dat de in sneltreinvaart oprukkende schubkarpers het enorme Lake Michigan in de buurt van Detroit en Chicago bereiken, zullen de twee toegangskanalen the Chicago Sanitary en Ship Canal begin december volgegooid worden met het gif Rotenone.

Afgelopen zomer ontdekten onderzoekers dat de karpers inmiddels 10 mijl dichterbij Lake Michigan waren dan eerder aangenomen, waardoor er besloten werd over te gaan op een noodplan, dat volgende maand uitgevoerd zal worden.

Hiermee wordt gegrepen naar een laatste redmiddel om de vissen weg te houden van de zogenaamde Great Lakes, die op Lake Michigan na allemaal gedeeld worden met Canada. De karpers worden gezien als een serieuze bedreiging voor de sportvissector uit de regio die jaarlijks goed is voor een omzet van $4,5 mrd.

Voorheen werd geprobeerd de karpers tegen te houden door middel van twee elekrische barrieres. Echter blijkt één hiervan jonge karpers niet tegen te houden en zal de andere een maand uitgeschakeld zijn vanwege onderhoud.

VERNIETIGING KARPERS DOOR MIDDEL VAN VERGIFTIGING
Voordat het gif in de kanalen wordt gegooid zal het water eerst onder stroom gezet worden. Hierdoor kunnen alle andere vissen veilig ergens anders ondergebracht worden, waarna de overgebleven karpers met het gif vernietigd zullen worden. De dode karpers zullen vervolgens in een opslagdepot gestort worden.

Na verwijdering wordt er een andere substantie in het water gegooid om het gif af te breken, waarna de overige vissen weer teruggezet kunnen worden.

Zowel the Sanitary als het Ship Canal zullen in verband met deze acties vijf dagen gesloten zijn.

Eerder schreven wij al over de totaal andere houding van Amerikanen ten opzichte van karpers. Als er al op karpers wordt gevist in de Verenigde Staten is dat met een kruisboog met daaraan een molen met draad bevestigd.

Het zogenaamde bow-fishing, waarbij er vaak vanuit een boot een pijl door een karper heengeschoten wordt, is er helaas erg populair. Zie hiervoor het onderstaande, voor sommigen waarschijnlijk behoorlijk schokkende, youtube filmpje.Gelukkig gaan wij hier zoals gezegd anders om met onze karpers.