Karpervissen op Abbey Lakes | Betaalwater Frankrijk

recordkarper abbey lakesOp het Franse betaalwater Abbey Lakes, op slechts 400 km afstand van Utrecht, is eind september een nieuw karperrecord van 72,6 lbs (66 pond) gevangen door een Franse karpervisser.

Het gemiddelde gewicht van de karpers op dit betaalwater, dat uit 6 verschillende meren bestaat, bedraagt liefst 15 kg.


De Fransman Julien ving de spiegelkarper op 26 september 2009 rond 5.30 uur 's ochtends op stek 19 (deze was een week lang niet bevist en hier zijn al eerder recordkarpers gevangen) van Heron Lake. Tijdens een sessie van slechts 24 uur kreeg de gelukkige vanger slechts één run, en die leverde het nieuwe record van Abbey op.

De karper (zie foto's hierboven en rechts) werd gevangen op de middelste hengel op een grote zandplek, speciaal vrijgemaakt van wier, in de richting van stek 3.

ABBEY LAKES
Dat er mooie karpers rondzwemmen op Abbey Lakes, Les étangs de l'abbaye in het Frans, is wel duidelijk. Eerder vingen twee Nederlandse karpervissers al spiegelkarpers van van 63 pond (april 2009, étang du heron) en 62,4 pond (juni 2009, étang du Renard).

Abbey Lakes bestaat uit een bosgebied van 100 hectare, waarvan 55 hectare water en ligt vlakbij Compiègne, waar elk jaar de wielerklassieker Parijs-Roubaix van start gaat.

Van de zes verschillende meren die het complex telt zijn étang du Renard (11 ha) en étang du Héron (14 ha) het meest bekend vanwege de grote 'specimen' karpers die er gevangen worden.

Zie de detailkaart van Abbey hieronder. Klik hier voor de grotere overzichtskaart.


Karpervissen in Frankrijk locaties weergeven op een grotere kaart

Étang du Renard
Étang du Renard was oorspronkelijk een meer waar je veel middenmaat karpers kon vangen. Momenteel is het één van de specimen wateren die plaats biedt aan 15 vissers.

Het water van 11 hectare kent een gemiddelde diepte van 4 tot 5 meter en is maximaal 6 meter diep met zandplaten van 1 tot 2 meter. Het karperbestand bestaat uit liefst 1000 vissen van meer dan 15 kg met een recordspiegel van 31,21kg, gevangen op 21 juni 2009.

Étang du Héron
Étang du Héron is een totaal ander water qua bodemstructuur en oevers. Vanwege de natuurlijke voedingsbronnen in het water kunnen de karpers in Héron uitgroeien tot recordgrootte. De records worden hier elk jaar opnieuw verbroken, waarbij het vaak voorkwam dat er recordvissen op de kant kwamen die daarvoor nog nooit gevangen waren.

Héron is 14 hectare groot en heeft 25 stekken die door maximaal 20 vissers tegelijk bevist kunnen worden. Ook Héron is gemiddeld 4 tot 5 meter diep, met een maximale diepte van 6 meter en zandplaten van 1 tot 2 meter. Héron telt liefst 1200 karpers van meer dan 15 kg met als record de hierboven genoemde spiegel van 33 kg, gevangen op 26 september 2009.

Er hangen elektriciteitskabels over het water heen (zie hieronder de plattegronden van Héron en Renard, klik voor grotere afbeelding).Abbey Lakes is volledig ingericht op de karpervisser met onder meer een eigen bar, ontbijtservice, snacks, sigaretten, verhuur van boten, douches en beveiligde parking.

De tarieven zijn €66 voor 24 uur, €123 voor 48 uur en €336 voor een sessie van een week.

Schrijf je nu in op de gratis nieuwsbrief van karpervissenfrankrijk.nl en ontvang een email zodra er een nieuw artikel wordt gepubliceerd.

Bekijk hier meer foto's op de website van Abbey Lakes of bekijk de locatie van Abbey Lakes op de kaart van Frankrijk en bepaal gelijk de afstand en route.