Carp Masters Sarulesti/Raduta 2010 met flinke prijzenpot

karper roemenieIn september 2010 wordt voor het eerst de International Carp Masters gehouden op het Sarulesti-meer (ook bekend als Raduta Lake) in Roemenië.

Nadat de wereldbeker op Suralesti eerder dit jaar werd afgelast, zal er vanaf volgend jaar dus een nieuw evenement plaatsvinden, waarbij flinke geldprijzen te verdienen vallen.

In 1998 werd hier nog een recordkarper van ruim 82 lb gevangen.

Vanwege een tekort aan deelnemers, waarschijnlijk het gevolg van de financiële crisis, besloot de organisatie de wereldbeker in Roemenië dit jaar te schrappen.

In plaats daarvan komt van 18 tot 24 september 2010 de nieuwe 'International Carp Masters', waaraan karpervissers in teams van twee of drie personen voor €1.350 (dus €450 pp als je met drie vissers gaat) kunnen deelnemen. Er is volgens de organistatie, die te bereiken is via het emailadres angelsport@grabmayer.at, plaats voor 80 teams. Meer informatie is er momenteel nog niet te vinden.

De prijzen mogen er zijn. De eerste plaats is goed voor een geldprijs van €20.000, de tweede €14.000 en de derde €8.000. Bovendien is er een speciale prijs van €10.000 voor de grootste karper die gevangen wordt. In het meest gunstige geval, als je dus eerste wordt met je team en ook nog eens de grootste vis vangt, kun je dus naar huis gaan met 22 keer het inschrijfgeld van €1.350.

SURALESTI/RADUTA LAKE
Het Roemeense karperwater Suralesti (Raduta is afkomstig van de Roemeen Robert Raduta red.) staat bekend om de vele grote vissen die er in het verleden zijn gevangen, waaronder het huidige Roemeense record (en voormalig wereldrecord) uit 1998 van Christian Baldemair: 82lb 3oz (zie onderstaande foto).

Naar verluidt zijn de vangsten van de afgelopen jaren minder spectaculair, alhoewel er nog steeds flinke karpers worden gevangen.

Vooral van de periode 1997 tot 2001 zijn er verschillende grote karpers gevangen met gewichten van 33 kg, 33,45 kg (zie foto aan begin artikel), 34 kg, 35,3 kg, 35,4 kg en het hierboven besproken Roemeense record uit 1998 van 37,3 kg.

Bekijk hier de officiële website van Raduta Lake. Onderstaand de satellietfoto van het omvangrijke en niet afgesloten water in Roemenië.


Karpervissen in Frankrijk locaties weergeven op een grotere kaart

De Nederlandse karpervisser Ardy Veltkamp van Dynamite Baits was reeds meerdere malen succesvol op Raduta Lake, waar hij zijn PR spiegel (60lb) en schubkarper (68lb) ving.

Op de foto bovenaan dit artikel staat de Brit Tim Paisley met de zogenaamde 'Big Raduta Common' die hij een jaar na Veltkamp in 2001 ving op 33,45 kg. Lees hier een mooi verslag van één van de vissessies van Veltkamp op Raduta en bekijk onderstaande video.Zodra er meer informatie is omtrent de inschrijfprocedure voor de Carp Masters 2010, of omtrent nieuwe vangsten op Raduta, leest u dat uiteraard op deze website. Door middel van onze gratis nieuwsbrief blijft u automatisch op de hoogte: zodra er een nieuw artikel wordt gepubliceerd ontvangt u een email van ons.

Reacties

Unknown zei…
Hallo Menno,

Graag wil ik weten of jij meer ervaring hebt met het vissen op raduta lake.
Wij willen graag mee doen met deze wedstrijd maar zien op het internet veel negatieve berichten.
Geen grote karpers meer aanwezig, armoede van plaatselijke bevolking.
Ook bedelen aan de tent door kleine kinderen.
Is het veilig daar, of allemaal broodje aap verhalen???

Hoop iets van je te horen.

Met vriendelijke groeten,

Rob de Vries.
Redactie zei…
Hoi Rob,

Alhoewel ik niet uit eigen ervaring spreek, schijnt het met de veiligheid prima in orde te zijn. Zie ook de onderstaande quote uit een webartikel van Ardy Veltkamp: "I couldn’t wait to go, but no one was willing to go along with me at the time, as stories of people stealing your tackle and abuse of anglers were going around.
After four trips I can tell you from my own experience, that it’s all rubbish! The security and atmosphere on lake Raduta is so good that I couldn’t feel safer and more secure on any other lake that I know of! Security people patrol day and night and supply you with food and drinks, and they will even take you to the hotel for a shower, if you wish".

Het evenement is bovendien dusdanig groot opgezet dat het wat dat betreft wel goed zit. Check ook de site http://www.radutalake.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=25&Itemid=3&lang=en hier staat alles wat je moet weten. Meer info kun je krijgen via het emailadres kurt@grabmayer.at, die fungeert als agent voor onder meer de Nederlandse karpervissers. Stel hem je vraag en hij zal je gerust kunnen stellen.

Met het oog de de gevangen vissen is het inderdaad zo dat dit minder is dan in de topjaren, maar nog steeds zeer de moeite waard. Dit jaar zijn er al weer flink wat mooie vissen gevangen, tot meer dan 50 pond. Bekijk hiervoor ook de fotosectie met vangsten 2009 op de site van Raduta (foto's van karpers tot 23 kg gevangen in 2009), of via youtube, waar voldoende filmpjes staan van vissen gevangen in 2009.

Succes, en laat een berichtje achter als je zelf meer te weten bent gekomen!
Redactie zei…
Overigens las ik in het decembernummer van het Franse Top Carpe Max een positief verhaal over Raduta.

Het bestand heeft zwaar te lijden gehad door een epidemie, veroorzaakt door vergiftigingen die via de delta in het Raduta meer terechtkwamen.

Inmiddels is dit verleden tijd en zijn de vangsten weer prima. Een Franse karpervisser beschrijft in het tijdschrift dat er binnen 24 uur twee vissen van meer dan 20 kg werden gevangen, waarvan eentje door een Engelsman die er slechts één nacht zat. Het gemiddelde gewicht is op dit moment bijna 16kg en de schrijver spreekt ondanks het als moeilijk bekend staande water van een hoog aantal runs.

Zoals gezegd dateert het artikel van december 2009, dus met de vangsten zit het ook wel goed.

Gr. Menno.
Unknown zei…
Hallo Menno,

Bedankt voor je informatie.
We gaan vanavond contact zoeken met kurt.
Weet jij trouwens hoe de nederlanders daarna toe reizen.
Ik weet niet hoe het met jouw zit, maar als wij met al onze spullen moetn gaan vliegen???
Ik denk dat ze zo'n vliegtuig nog moeten maken.
Wel jammer dat je geen boot mag gebruiken, dat wordt oefenen met de spot.
Als ik meer informatie hebt van kurt hoor je dat.

Groeten,

rob
Redactie zei…
In principe moet je je spullen gewoon mee kunnen nemen, maar denk dat je dat van tevoren wel goed moet regelen met de luchtvaartmaatschappij....

Succes!

Gr. Menno.