Karpervissen op Lac de Madine | Openbaar water Frankrijk

world carp classicTijdens de World Carp Classic 2009, gehouden van 30 augustus tot 5 september bij het Lac de Madine in Frankrijk, is een nieuw karperrecord van 28,9 kg gevangen.

De Duitser Axl Wacker ving deze recordspiegel die het vorige record van 26,1 kg eerder in die week door Jason Cann ruimschoots overtrof.


De classic werd uiteindelijk gewonnen door het Engelse duo Rob Tough en Tom Duncan-Dunlop (zie foto), die samen 26 karpers vingen met een totaalgewicht van 347,5 kg, wat neerkomt op een indrukwekkend gemiddelde van 13kg per gevangen vis. De eerste prijs is goed voor een geldbedrag van 10.000 pond. De Nederlanders Koos Walters en Bert Teuben werden op ruime afstand tweede met een gewicht van 125,65 kg, verdeeld over acht gevangen vissen. Derde werden de Duitsers Ceaus en Gulke met een gewicht van 123,45 kg (acht vissen).

Gedurende de zes dagen aan het Lac de Madine vingen de 126 deelnemende koppels, afkomstig uit 21 verschillende landen, met elkaar liefst 2020 kg karper.

Aan de WCC, die dit jaar voor de elfde keer werd gehouden, doen deelnemers uit de hele wereld mee, waaronder Zuid-Afrika, de Verenigde Staten, Griekenland, Turkije, Polen, Letland en zelfs Japan. De belangstelling voor het evenement is enorm, gezien het feit dat meer dan 600 vissers geen plekje meer konden bemachtigen voor de Classic. Bekijk hier de volledige uitslag inclusief de details omtrent de gevangen karpers via de officiële vangstlijst.

LAC DE MADINE
Het Lac de Madine, ontstaan in 1965 toen het gebied onder water werd gezet, is liefst 1100 hectare groot en bevindt zich tussen Nancy en Metz en ligt vlak in de buurt het het bekende Foret d'Orient. Madine, dat gezien wordt als één van de mooiste meren uit de regio, staat bekend als een moeilijk viswater en heeft een gemiddelde diepte van 2,5 meter, met een maximum van 14 meter.

Het meer is ongeveer 5km lang, 2,4km tot 500 meter breed, en telt twee kleine eilandjes.Niet het hele meer is toegankelijk voor karpervissers, want een groot deel van het Lac de Madine is ingericht als jacht- en (jawel) natuurreservaat. Ook fungeert een deel van het meer als drinkwatervoorziening voor Metz.

Nachtvissen is op 31 stekken, verdeeld over drie sectoren, toegestaan in de periode van 1 mei t/m 12 oktober (á 40 euro, visser moeten in het bezit zijn van een zgn AAPPMA kaart met een speciale poststempel specifiek voor het nachtvissen er op). In zone A gaat het om 17 stekken, waarvan er voor een aantal verplicht gereserveerd moet worden. In zone B, die enkel per boot bereikbaar is, zijn er tien nachtvisplekken, waarvan er voor twee reservering verplicht is. Zone C tot slot, bereikbaar via boot of vanaf de kant, herbergt tien stekken, waarvan er voor twee reservering verplicht is.

De reserveringen kunnen ter plaatse gedaan worden bij la maison de Madine (het huis van Madine, vraag naar 'Chalet des Pêcheurs') of via een speciaal telefoonnummer (+33 6 76 90 27 75). Mr. Alain Renard kan je alles vertellen over de vergunningen, overnachtingen, reglementen etc. De te reserveren stekken zijn voor maximaal 15 dagen bevisbaar.

RECORD
Het record voor Lac de Madine staat nog altijd op 31kg. De spiegelkarper zou zich momenteel in een nabijgelegen bassin van 'slechts' 13 hectare bevinden. In oktober 2007 werd er een spiegel van 29,9 kg gevangen en zoals hierboven beschreven dus een mooie spiegel van 28,9 kg tijdens de WCC in 2009.

Het gemiddelde gewicht bedraagt 13 kg en er worden zeer regelmatig vissen van meer dan 20kg gevangen. In oktober 2008 werden er overigens 1200 karpers van tussen de 1 en 3 kg uitgezet in het Lac de Madine.

Bekijk hieronder de satellietfoto van Lac de Madine en zoom uit om de locatie op de kaart van Frankrijk te bekijken.


Karpervissen in Frankrijk locaties weergeven op een grotere kaart

Lees hier een mooi sessieverslag van het Lac de Madine op karperwereld.nl

Bekijk hieronder een Youtube filmpje van één van de recordvissen van de WCC 2009TIP: MELDT U AAN VOOR ONZE GRATIS NIEUWSBRIEF EN ONTVANG EEN EMAIL ZODRA ER EEN NIEUW ARTIKEL WORDT GEPUBLICEERD