Wall Street Journal besteedt aandacht aan Benson

karper bensonZelfs de zakenkrant The Wall Street Journal besteedde vandaag uitgebreid aandacht aan de onlangs overleden Engelse schubkarper Benson.

Bekijk hieronder een kort videofragment waarin onder meer eigenaar Tony Bridgefoot van Bluebell Lakes aan het woord komt over de mogelijke doodsoorzaak van de recordvis.

In een uitgebreid artikel wordt meer duidelijk over het overlijden van Benson. De vis werd op 28 juli om 2 uur 's middags dood gevonden door Bridgefoot's kleinzoon. Ondanks dat Benson een grote publiekstrekker en inkomstenbron was, liefst 40% van de bezoekers zou speciaal voor de grote schubkarper komen, heeft ook Bluebell Lakes de laatste tijd te lijden onder de recessie.
Duidelijk wordt hoe fanatiek Benson door veel karpervissers bevist werd. Ene James Piggott zou al acht jaar zonder succes elk weekend en in zijn vakanties op Benson gevist hebben. Volgens het verhaal zou Piggott Benson één keer aan de lijn hebben gehad, maar schoot de vis los.

Preparateur Barry Williams heeft nu een dubbele taak. Niet alleen zal hij Benson opzetten, maar ook zal hij onderzoek doen naar de mogelijke doodsoorzaak. De opgezette vis zal opgehangen worden in de vishut van Footbridge. Waarschijnlijk zal Benson zondag uit de vriezer gehaald worden.

Experts betwijfelen ondertussen deze manier van aanpak, aangezien een preparateur normaal gesproken geen onderzoek doet naar de doodsoorzaak van een dier. Bovendien zou het invriezen het weefsel van de vis beschadigen waardoor het met het uur moeilijker wordt om de doodsoorzaak te achterhalen.

Ook wordt het verhaal van de harde tijgernoten in twijfel getrokken, aangezien Benson als enige karper dood werd aangetroffen. Normaal gesproken zouden er volgens experts in dat geval meer dode vissen moeten zijn. Stress en een slecht dieet zouden meer voor de hand liggen volgens een geraadpleegde expert. Karpervoedsel zou acht procent vet moeten bevatten, terwijl bijvoorbeeld tijgernoten al goed zijn voor een vetpercentage van 28%. Op het moment van overlijden was de buik van Benson flink opgezwollen.

Volgens Williams heeft de dood van Benson mogelijk een verband met kuit dat de baarmoeder zou blokkeren om vervolgens infecties te veroorzaken. Hij is er van overtuigd dat hij zondag een goed beeld heeft van hetgeen er mis is gegaan met Benson. Wordt vervolgd...

Bekijk hier een uitgebreide slideshow met veel foto's op de website van de WSJ.