Grootste Britse schubkarper Benson dood

Niet vaak krijgt een karper zoveel aandacht van de media als de Engelse recordschub met de bijnaam Benson.

Met een topgewicht van 64lb was de vis, die vorige week dood werd gevonden, de grootste schubkarper in Engeland en het eerste exemplaar dat de magische grens van 60lb doorbrak.

Benson was niet alleen de grootste, maar vooral de meest bekende karper van het Bluebell Lakes Complex (betaalwater) in Tansor, Northants, waar hij op het zogenaamde Kingfisher Lake dood werd gevonden door eigenaar Tony Bridgefoot.

Het overlijden van de recordkarper wordt door experts als een groot verlies voor de hengelsport beschouwd, aangezien het voor veel vissers mogelijk was de schubkarper te vangen op Bluebell Lakes, dat in tegenstelling tot veel andere betaalwateren op dagbasis te bevissen is.

Voor eigenaar Bridgefoot was de klap extra hard, want in mei van dit jaar werd de andere bekende karper (eveneens zwaarder dan 60lb) van het meer, The Creature, eveneens dood aangetroffen. Momenteel zou er op Bluebell Lakes nog één spiegelkarper van meer dan 50lb rondzwemmen, en komen twee vissen dicht in de buurt van dit gewicht, aldus de eigenaar.

Over de doodsoorzaak van Benson is nog geen duidelijkheid. Wel zouden er bij een stek grote hoeveelheden harde (niet geweekte) tijgernoten en amandelen gevonden zijn, die mogelijk zijn gaan uitzetten in de maag van de vis nadat hij dit op het complex verboden aas naar binnen heeft gewerkt.

De vis, die sinds 1995 rondzwom in Bluebell Lakes, werd in totaal 63 keer gevangen en is naar schatting tussen de 25 en 30 jaar oud geworden. Bridgefoot over Benson, die momenteel in de vrieskist ligt om opgezet te worden: "Sommige mensen wisten Benson binnen twee of drie dagen te vangen, terwijl anderen wel vijf tot zeven jaar zonder succes probeerden de vis te vangen".

Op de website van Bluebell Lakes staat een mooi (en dagelijks bijgewerkt) overzicht van alle gevangen karpers per jaar. Daaruit blijkt dat Benson voor één van de laatste keren werd gevangen op 16 mei 2009, toen al op een relatief laag gewicht van 50lb 8oz. Vanger Matt Ridley, die eind vorig jaar ook al de grootste Britse spiegel op 64lb 2oz ving, zou het water op zijn stek troebel hebben gemaakt door middel van compost. Eerder gebruikte hij al modder om het vaak heldere karperwater troebel te maken. Compost, dat slechts beperkt gebruikt moet worden, zou in het water voedingsstoffen loslaten en zodoende vis aantrekken. Ridley zegt Benson te hebben gevangen met slechts een enkele (kunstmatige) maiskorrel, met daaraan een Richworth flavour toegevoegd.

De echte officiële laatste vangstdatum van Benson is 10 juni op 50lb 4oz. Opvallend is daarbij dat de schubkarper een dag eerder, op 9 juni, ook al werd gevangen op exact hetzelfde gewicht. Bekijk hieronder de foto van de gelukkige laatste vanger Tom Lindfield (klikken voor grotere afbeelding).Het Engelse karperrecord staat nog altijd op 67lb 14oz.

Bekijk hier het item over Benson op RTL-nieuws van gisteren.