Nieuw karperboek Cassien and Beyond van Steve Briggs

Het nieuwe boek van de bekende Engelse karpervisser Steve Briggs, Cassien and Beyond, is vanaf begin augustus verkrijgbaar.

In het 384 pagina's tellende boek, voor 36,95 pond verkrijgbaar via uitgever freebirdpublishing.co.uk, of voor 28,50 pond bij amazon.co.uk, beschrijft Briggs zijn karperavonturen van 1985 tot 2008. Uiteraard gaat het boek voor een groot deel over het enorme St. Cassien meer, maar ook is er aandacht voor onder meer vissessies in Roemenië, Zuid-Afrika en Engeland.

Op de website van de uitgever wordt het boek dan ook omschreven als 'een virtuele reisgids over de beste karpermeren ter wereld, waarin zowel de successen als mislukkingen van Briggs besproken worden.'

In een interview met een frans tijdschrift legt Briggs uit dat het boek al zijn vissen van 1985 tot 2008 beschrijft, waarbij hij in het bijzonder aandacht schenkt aan de gebruikte vistechnieken.

Briggs noemt St. Cassien het meest fantastische water wat er bestaat en geeft aan zich te blijven verbazen over de schoonheid van het gebied.

Hoe gepassioneerd hij voor het karpervissen is blijkt wel uit het antwoord op de vraag wat hem het meest motiveerd om op karper te vissen. Briggs zegt het meeste te houden van de momenten dat hij 'verslagen' wordt. Als voorbeeld noemt hij dat hij eerste karper die hij onlangs op een zeer moeilijk water ving.

De vis van 10 kg was zijn eerste vis in liefst 63 nachten. Ondanks alle grote vissen die hij dit jaar ving, noemt hij deze vangst toch zijn mooiste van dit jaar.

Lac de Saint-Cassien
St. Cassien is een openbaar water in het zuiden van Frankrijk in de buurt van Nice en Fréjus, bereikbaar via Autoroute A8 middels de afslag Les Adrets de l'Estérel.

Het enorme water, dat bekend staat als zeer moeilijk, is liefst 450 hectare groot en ontstond in 1966. De drie takken van het meer variëren in diepte van maximaal 18 meter tot maximaal 25 meter en nachtvissen is toegestaan.

Let wel op de van toepassing zijnde regels die elk jaar opnieuw herzien kunnen worden (zie link onderaan). Een boot is haast noodzaak, aangezien de meeste stekken anders niet bereikt kunnen worden.

Het gemiddelde gewicht van de gevangen vissen op St. Cassien is ongeveer 12 kg en het record staat al sinds 1987 (!) op naam van Dave Walker, die in de zomer een absoluut record van 35,2 kg ving (zie foto links).


Rainbow Lake
In het boek is er uiteraard ook aandacht voor de vele sessies op het Rainbow Lake bij Bordeaux. In juni schreven wij op deze website nog dat het wereldrecord bij werd verbroken door Rob Hales met een enorme spiegel van 90lb 40z: de Steve Briggs Fish, vernoemd naar Briggs die de vis als jaren geleden als één van de eersten ving op een toenmalig recordgewicht.

Niet voor niets behaalde Briggs zijn beide persoonlijke records buiten Engeland op Rainbow Lake: een spiegelkarper van 70lb 8oz (juni 2008) en een schubkarper van 67 lb 12 oz (oktober 2008).

Bekijk hier de officiële website van St. Cassien, inclusief foto's en onder meer de visreglementen voor 2009.

Bekijk hier in detail (door in te zoomen op de satellietfoto) de locatie van St. Cassien en Rainbow Lake op de kaart van Frankrijk.