Karpervissen op Les Teillatts | Betaalwater Frankrijk

karper les teillattsLes Teillatts, gelegen op zo'n 400 kilometer van de haven van Calais, geniet niet dezelfde bekendheid als de recordwateren Rainbow Lake en Les Graviers.

Dit zou echter wel eens snel kunnen veranderen, want het karperbestand van Les Teillatts is indrukwekkend.


Het betaalwater, gelegen in het Franse platteland vlak naast de rivier de Seine, is ongeveer 14 hectare groot en staat vooral bekend om zijn grote schubkarpers, waaronder de meest bekende schub Generals Mate, die in mei 2009 nog werd gevangen op een gewicht van 78lb.

De huidige recordvis van Les Teillatts is een schubkarper van 79lb (zie foto hier boven). De grootste spiegelkarper weegt 75lb (zie foto linksonder), en werd net als de recordschubkarper in mei 2009 gevangen door dezelfde persoon, Si Haldane.

Hoe gigantisch het karperbestand is blijkt wel uit de eindeloze fotoreeks op de website van Cross Channel Carping, het Engelse bedrijf dat eigenaar is van Les Teillatts.

Momenteel zouden er minstens 8 vissen met een gewicht van meer dan 70lb rondzwemmen en herbergt het water minstens 20 vissen van minimaal 60lb, 40 vissen van 50lb+ en liefst 100 karpers van 40lb+. UPDATE: In 2010 werd het wereldrecord schubkarper (tijdelijk) verbroken met een vis van 88lb.

Het nadeel van dit betaalwater is dat er enkel volledig verzorgde visreizen vanuit Engeland worden aangeboden. Het all-in pakket bestaat uit een oversteek vanuit Dover naar Calais, het vervoer (zo'n 4,5 uur) per bus naar Les Teillatts, inclusief dagelijks ontbijt en alle avondmaaltijden.

Ook qua aas zijn er beperkingen en mag er enkel gebruik gemaakt worden van de particles en pellets van Cross Channel zelf, die uiteraard ter plekke aangeschaft kunnen worden.

Het tripje is dan ook niet bepaald goedkoop en veel Engelse karpervissers klagen op diverse forums over de hoge tarieven voor het weekje vissen. Voor 560 pond (ongeveer 635 euro) per hengelaar kan er een week worden gevist op één van de 12 stekken. Dat is dan nog exclusief aas (5kg boilies voor 50 pond en 20 kg voor 170 pond) en de huur van een boot, die verhuurd wordt voor 70 pond per week.


Of Les Teillatts ook voor Nederlanders te bevissen is is vooralsnog niet helemaal duidelijk. Cross Channel biedt alleen volledig verzorgde reizen vanuit Engeland aan en een eerder door mij gestuurde email met de vraag of je ook met eigen vervoer naar het betaalwater kan werd niet beantwoord, dus het lijkt erop dat het meer enkel voor Engelsen toegankelijk is.

Via het boekingsformulier kun je wel een landencode opgeven, dus wie weet. Volgens de website zijn er dit jaar nog een enkele stekken in september en oktober beschikbaar. Voor 2010 is er meer ruimte, vooral in juni en juli en maart en begin april. De topmaand mei (waarin in 2009 de nieuwe recordkarpers van Les Teillatts werden gevangen) is volledig volgeboekt.

TIP: MELDT U AAN VOOR ONZE GRATIS NIEUWSBRIEF EN ONTVANG EEN EMAIL ZODRA ER EEN NIEUW ARTIKEL WORDT GEPUBLICEERD

Lees hier een mooi sessieverslag van Les Teillatts uit september 2008.