'Grote karpers steeds makkelijker te vangen'

Een interessant artikel op de Engelse website Telegraph.co.uk wijst op het feit dat het vissers steeds makkelijker wordt gemaakt om grote karpers te vangen.

De laatste tijd worden er steeds vaker recordvissen gevangen (zie de artikelen over de wereldrecordvissen van Rainbow Lake en Les Graviers), voornamelijk op betaalwateren waar de 'dikke vissen' volgestouwd worden met aas.

Eigenaren van de desbetreffende wateren 'overvoeren' de vissen met pellets, die op die manier steeds afhankelijker worden van niet-natuurlijke voedselbronnen. In het artikel wordt gesproken van het creƫren van grote vissen zonder daarbij te denken aan de essentie van de hengelsport en het welzijn van de karpers.

Een groeiend aantal karperwateren wordt volgestopt met vis, die grotendeels afhankelijk worden van het onnatuurlijke voedselaanbod in de vorm van pellets.

Een toenemende populariteit van karpervissen (wat in Engeland de snelst groeiende hengelsport is) gaat gepaard met steeds grotere vissen: In het Verenigd Koninkrijk is het karperrecord de laatste dertig jaar met 30% gestegen van 50 lb naar ruim 65 lb (bijna 60 pond).

De commerciƫle visserij zorgt voor duizenden karpers op relatief kleine wateren waardoor de vissen volledig afhankelijk zijn van pellets en de boilies van vissers.

Grote vissen zijn dan ook steeds toegankelijker voor veel mensen die steeds sneller een recordvis vangen, die vaak in slechte conditie zijn en opgezwollen levers hebben.

In het artikel wordt verwezen naar een eigenaar van een betaalwater, die kritiek krijgt omdat hij zogenaamde aaskanonnen gebruikt die op vaste tijdstippen pellets in zijn water schieten. In dit water zouden jonge vissen zitten die nu al 40lb (ruim 36 pond) wegen en binnen vijf jaar tijd een recordgewicht kunnen bereiken.

Het artikel sluit af met een treffende opmerking van Richard Lee van Angling Times, die het hedendaagse karpervissen vergelijkt met intensieve veehouderij: 'Vroeger waren er slechts een paar wateren waar je een droomvis kon vangen. Nu zijn deze overal te vinden. Je bent bijna altijd binnen een paar kilometer van grote karpers'.

Bron: www.telegraph.co.uk