30 miljoen pond karper moet weg uit meer

Volgens onlangs bekend gemaakte plannen zal liefst 30 miljoen pond karper verwijderd worden uit Utah Lake in de Verenigde Staten.

De uitheemse schubkarpers zouden een te grote bedreiging vormen voor de zogenaamde June sucker, een bodemvis die van oorsprong in het meer voorkomt.

De schubkarpers werden in 1881 in het 392 vierkante kilometer grote meer (het grootste natuurlijke zoetwatermeer van Utah) geïntroduceerd als alternatief voor de overbeviste oorspronkelijke vissen in het meer.

Vandaag de dag vormen de karpers met elkaar meer dan 90% van het totale gewicht van alle vissen in Utah Lake, en worden de oorspronkelijke vissen steeds verder in het nauw gedreven.

Het ingrijpende plan om de enorme hoeveelheid karper te verwijderen moet zorgen voor minder troebel water en de terugkeer van de oorspronkelijke vegetatie, waardoor de bedreigde june sucker kan overleven.

Het plan is om de komende zes jaar jaarlijks 5 miljoen pond karper uit het meer te verwijderen, waardoor de populatie karpers met 75% wordt teruggebracht. Afgelopen winter werd er reeds 1,4 miljoen pond karper uit het meer verwijderd.

Om de plannen mogelijk te maken draagt The US Fish and Wildlife Service 1 miljoen dollar bij en zal de staat Utah ruim vijf ton in het project steken.

De june sucker wordt ernstig bedreigd en komt behalve in Utah Lake van nature nergens anders ter wereld voor. De populatie slonk van miljoenen aan het begin van 1800 tot een huidig aantal van minder dan duizend op dit moment.

Sinds 1986 staat de vis op de lijst met bedreigde diersoorten. De 'June Sucker Recovery Implementation Program' moet het uitsterven van de vis voorkomen.

Voordat de karpers verwijderd worden staat er een openbare bijeenkomst op de agenda om de plannen toe te lichten en vragen te beantwoorden.

Er bevinden zich 7 tot 8 miljoen karpers in Utah Lake en volgens berekeningen moeten er dagelijks 7100 karpers van gemiddeld 5,8 pond uit het meer verwijderd worden om tot de voorziene 5 miljoen pond per jaar te komen. Er kan vanwege veiligheids- en productiviteitsredenen slechts 120 dagen per jaar gevist worden.

De verwachting is dat er tegen het einde van de zomer met de verwijdering begonnen wordt. De karpers, die door veel Amerikanen als een plaag beschouwd worden (en in vrijwel alle Amerikaanse staten voorkomen), zullen jammer genoeg allemaal dood gemaakt worden. De eerder gevangen vissen kenden een triest einde en werden gedumpt in het land van een boer als kunstmest, eindigden als voedsel voor een nertsenfarm of werden in compost gemixt.

Dat Amerikanen anders tegen karpers aankijken wordt overigens ook duidelijk uit het volgende misselijkmakende bericht, dat melding maakt van een wedstrijd waar prijzen uitgeloofd worden voor degene die de meeste karpers met pijl en boog kan afknallen.

Gelukkig gaan we in Europa anders om met onze karpers.